Като цяло през 2022 година ще има номинално възстановяване, поне

...
Като цяло през 2022 година ще има номинално възстановяване, поне
Коментари Харесай

До средата на годината може да очакваме двуцифрена инфлация

" Като цяло през 2022 година ще има номинално възобновяване, най-малко по прогнози, това се вижда и в проектобюджета. До средата на годината може да чакаме двуцифрена инфлация, само че е мъчно да се предвижда точната стойност, само че междинната годишна инфлация надали ще е толкоз висока ", това разяснява пред Нова нюз икономистът Владимир Сираков.

Според него, с инфлацията би трябвало да се води битка по разнообразни линии. Държавата може да се намеси с компесаторни механизми, само че опита потвърждава, че това носи негативи в средносрочен и дълготраен проект.

" Инфлацията удря най-много хората с ниски приходи и такива, които са закрепени. Освен това главните съставни елементи, които се усилват са съществени хранителни артикули, електрическата енергия и газта ", съобщи още той.

Икономистът Стоян Панчев акцентира, че повдигането на лихвените проценти в битката с инфлацията може да провокира криза, резултатът от която ще много противен. Другият вид е да се остави да пораства инфлацията в идващите няколко години. Според него това е по-вероятнвия сюжет.

" Миналата година растежът на заплатите изпреварваше инфлацията, не може да се каже дали това ще се случи в този момент. Но успоакояването на инфлацията няма да намели цените на стоките. Хората към този момент го усещат ", сподели още той.

Панчев означи, че в бизнеса към този момент има всички детайли от плановата стопанска система и би трябвало най-скоро да стане ясно по кое време те ще бъдат отстранени, тъй като доста елементарно той може да се привърже към тях.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР