Като цяло, пазарът на сървъри през второто тримесечие демонстрира сдържани

...
Като цяло, пазарът на сървъри през второто тримесечие демонстрира сдържани
Коментари Харесай

Сървърният пазар с нов лидер, едва устоява на срив


Като цяло, пазарът на сървъри през второто тримесечие показва сдържани резултати
(снимка: CC0 Public Domain)

В края на второто тримесечие на 2021 година световният пазар на сървъри потъна леко. Анализаторите на IDC означиха спад на приходите от конфигурации в сегмента от междинен и висок клас на фона на възходящите продажби на сървъри от бюджетен клас.

Общите доходи на международния пазар на сървъри през второто тримесечие на 2021 година са намалели с 2,5% в съпоставяне със същия интервал на предходната година и възлизат на 23,6 милиарда $, сочи новият. Въпреки това пазарът демонстрира нищожен напредък по брой продадени устройства – с 0,1% на годишна база, надхвърляйки 3,2 милиона единици.

Пазарът се характеризира с многопосочни трендове в основни ценови сегменти. Приходите от продажби на сървъри от бюджетен клас се усилват с 5,6% на годишна база до съвсем 20,0 милиарда $, до момента в който продажбите на сървъри от междинен клас понижават с 30,0% до 2,4 милиарда $, а сървърите от висок клас се срутват с 32,7 % до 1,3 милиарда $.

Като цяло, пазарът на сървъри през второто тримесечие показва сдържани резултати, заради изместването на потребителския интерес към конфигурации с едно процесорно гнездо, разяснява IDC. Докато директните доставки на ODM сървъри се свиват от година на година, доставките на решения за демонстрират забележителен скок от първото тримесечие.
още по тематиката
В интервала април-юни приходите от продажби на сървъри с са намалели с 2,2% до 21,4 милиарда $, до момента в който продажбите на машини с архитектура, друга от x86, падат с 4,5% на годишна база до към 2,3 милиарда $.

По брой продадени устройства Dell Technologies е неоспорим водач на международния пазар на сървъри през второто тримесечие с 16,4% пазарен дял, като измества HPE/H3C (съвместно дружество на Hewlett Packard Enterprise и китайския Tsinghua Holdings), който управлява 13,8% от пазара, до момента в който преди година дяловете на двете компании бяха надлежно 13,4% и 14,2%.

Независимо от това, в парично изражение тримесечието за Dell Technologies и HPE/H3C завършва с паритет в приходите – надлежно 3,68 милиарда $ и 3,70 милиарда $ и нищожно преимущество на HPE/H3C с една десета от пазарния дял – 15,6% против 15,7%.

Inspur/Inspur Power Systems и Lenovo устойчиво държат третото и четвъртото място в класацията както в брой продадени единици – надлежно 324,71 хиляди и 201,55 хиляди, по този начин и във връзка с приходите – надлежно 2,21 милиарда $ и 1,65 милиарда $.

Super Micro заема петото място в международната ранглиста по размер на доставки със 158,58 хиляди сървъра през второто тримесечие, а като доходи пети е IBM с 1,17 милиарда $.

Групата на директните ODM снабдители на сървърни решения демонстрира доста понижение както в приходите – до 6,3 милиарда $ (26,7% от пазара, спад от 8,8% на годишна база), по този начин и в бройките сървъри – до 1039,6 млн. (32,2% от пазара, спад от 5,2% на годишна база).

Второто тримесечие на 2021 година беше най-успешното за пазара на сървъри в Азиатско-тихоокеанския район (с изключение на Китай и Япония), означи IDC. Продажбите там набъбнаха в парично изражение с 8,6%, в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Приходите от сървъри в Китай са се нараснали с 3,4%, до момента в който пазарът в Япония бележи спад от 21,2% на годишна база. Латинска Америка сподели растеж на продажбите от 4,6%, а Северна Америка пораства с 5,7%.

Регионът EMEA, който включва Европа, Близкия изток и Африка, сподели сдържан растеж от 2,3% на сървърния пазар през второто тримесечие по отношение на същия интервал на 2020 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР