Като цяло е най-добре да избягвате захарта винаги когато можете.

...
Като цяло е най-добре да избягвате захарта винаги когато можете.
Коментари Харесай

Бяла или кафява захар: Коя е по-полезна за нашия организъм?

Като цяло е най-добре да избягвате захарта постоянно когато можете. Разбира се, изцяло е невероятно, пък и не е напълно потребно, даже може да провокира противоположния резултат.
Прочетете още
Важно е да сте осведомени със състава и действието на захарта върху организма, с цел да прецените по кое време е допустимо да я намалите.

Бялата захар  се създава посредством пречистване на захарна тръстика или захарно цвекло, с цел да се отстранят примесите и влагата, вследствие на което се получават гранулирани кристали, формирани главно от захароза.

Кафявата захар  се създава посредством прибавяне на меласа (тъмен, леплив сироп) към рафинираната бяла захар, което ѝ придава по-богат усет и леко влажна текстура.

Бялата захар  има безпристрастен, сладостен усет, докато кафявата захар има леко карамелен усет, дължащ се на съществуването на меласа. Колкото по-тъмна е кафявата захар, толкоз по-силно изразен е усетът на меласата.

Бялата захар  е чисто бяла на цвят и се състои от дребни гранули. Кафявата захар има цвят от ярко до тъмнокафяво според от количеството меласа, добавено по време на производството.

Бялата захар  обикновено е суха и свободно течаща, докато кафявата захар съдържа известна влага, която може да докара до слепването й на бучки, в случай че не се съхранява вярно.

Бялата захар  обикновено се употребява в предписания, в които се изисква наслада без спомагателен мирис или цвят. Кафявата захар често се употребява в предписания, които изискват по-богат усет и влажна текстура - като бисквити, торти и някои сосове като барбекю или карамел.

Разпространено разбиране е, че кафявата захар се възприема като по-здравословна спрямо бялата заради наличието на меласа. Това обаче не я прави нито потребна, нито по-малко калорична. Вярно е, че кафявата захар съдържа малко повече потребни субстанции, само че надалеч не задоволително, с цел да се разгласи публично за по-полезна или по-малко нездравословна от бялата. Добавената меласа в нея може да способства за малко по-нисък гликемичен показател, което значи, че тя евентуално влияе по-бавно върху равнищата на кръвната захар спрямо бялата захар . Тази разлика обаче е толкоз незначителна, че може да бъде даже несъществена или недоловима за множеството хора.

Затова, когато става дума за захарта, единственото несъмнено е да ограничите приема й от всевъзможен източник и да се стараете да консумирате разнородни храни с висока хранителна стойност.

Източници:obekti.bg

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР