Като цяло доста хора имат навика да използват междуметия от

...
Като цяло доста хора имат навика да използват междуметия от
Коментари Харесай

Как да спрем да използваме междуметия и паразитни думички по време на реч

Като цяло много хора имат навика да употребяват междуметия от вида на „ ъм “ и „ ъъ “, както и паразитни думички и словосъчетания като „ и по този начин “, с цел да запълнят празнината в своята тирада.

Средно изричаме по 2-3 сходни пълнежи на всеки 100 думи.

В умерени количества могат да бъдат потребни. Прекомерната им приложимост обаче, изключително в професионална среда, е извънредно неуместна. Кара ни да изглеждаме непрофесионално.

Как да разберем какъв брой тъкмо използваме?

Методът на ръкопляскането

Открийте какъв брой думи за заряд употребявате с метода на ръкопляскането. Помолете някой ваш непосредствен да пляска всякога, когато кажете „ ъм “ или нещо сходно. В началото може и да ви се стори необичайно, само че един път щом свикнете, ще можете елементарно да преброите какъв брой тъкмо пълнежа ползвате в ежедневните си диалози.

Методът на самозаписването

Неудобно ви е да помолите ваш прочут да пляска? Направете си видео запис, до момента в който говорите, след което го прегледайте и вижте дали речта ви е поредна.

Как да се отървем от тях?

В множеството случаи хората прибягват до сходни пълнежи, с цел да дадат още мъничко време на своите мисли. Вместо „ ъм “ обаче, пробвайте се просто да извършите къса пауза.

„ Въпрос на тренинг е да започнете да толерирате по-дългите паузи и да се убедите, че няма да изгубите уважението или вниманието на хората “, разяснява Паула Статмън, която образова хората на тънкостите на изнасянето на тирада.

Важно е и да направляваме равнището си на тревога, до момента в който приказваме. Много хора употребяват междуметия и паразитни думи, когато изнасят обществени речи, с цел да прикрият притеснеността си. В такива моменти се пробвайте да се фокусирате върху това по какъв начин словото ви ще помогне на публиката, а не по какъв начин хората ще ви възприемат.

И не забравяйте – съвършенството идва с практиката.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР