Като социален експеримент и предизборен бюджет определи проекта за Бюджет

...
Като социален експеримент и предизборен бюджет определи проекта за Бюджет
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Очаквам инфлация от 11%

Като " обществен опит " и " избирателен бюджет " дефинира плана за Бюджет 2022 някогашният финансов министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Кирил Ананиев, който беше посетител в " Говори в този момент ".

Според него план-сметката стъпва на неверна философия, прави се без призната управническа стратегия на държавното управление, а и няма годишно измерение, поради плануваната актуализация през юни. Липсва бистрота и предвидимост, както за жителите, по този начин и за бизнеса, посочи Ананиев.

" За мен в персонален проект, като човек, правил десетки бюджети на страната - това не е моя бюджет - построен е на неверна философия, липсват съответни политики и промени, структуриран е върху неверно обмисляне . " - сподели някогашният финансов министър.
 Гьоков: Бюджет 2022 е най-социалният бюджет
Гьоков: Бюджет 2022 е най-социалният бюджет

По-малко хора, живеещи в беднотия, и стабилно повишаване на приходите цели Гьоков

Според Кирил Ананиев в плана за бюджет е очакван прекомерно висок растеж на брутния вътрешен артикул - прогноза, която се разминава с тези на Българска народна банка, Световната банка и Европейската комисия.

Индексът на плануванаъа инфлация от 5,6%, съгласно Кирил Ананиев, пък е прекомерно невисок. Очакванията на някогашния финансов министър са за годишна инфлация от 10%-11%.

Размерът на дълга също е стеснителен поради обстоятелството, че след въвеждането на валутния ръб всички финансови министри са изповядвали философията на устойчиво финансово ръководство и политика, която да не води до прекалено увеличение на задлъжнялостта , разяснява още Ананиев.

Според него заложеното покачване на приходите ще обхване прекомерно малко хора у нас, а и ще бъде изядено от инфлацията.
 Николай Василев: Бюджет 2022 е най-разхитителният и левичарски през последните 25 година
Николай Василев: Бюджет 2022 е най-разхитителният и левичарски през последните 25 година

Според него има много рискове, за които не са планувани пари

Евентуален боен спор сред Русия и Украйна би повишил още повече цените на стоките у нас.

" При възможна война доставките на газ може да не са постоянни, което значи, че бизнеса у нас или ще е усложнен да реализира активност, или ще я реализира на доста по-високи цени, а оттова и инфлацията ще се увеличи ", разяснява Кирил Ананиев.

Според него ръководещите са се забавили с обезщетенията на високите цени на енергоносителите за бизнеса като е трябвало да ги вкарат още през лятото.
 Депутатите одобриха на първо четене Бюджет 2022
Депутатите одобриха на първо четене Бюджет 2022

И за кого ще има пица, а за кого - мазна кутия от пица без пица

Относно понижението на бюджета на Висш съдебен съвет и Българска национална телевизия Ананиев разяснява, че съгласно него то не е стимулирано.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР