Като собственик на котка е важно да сте наясно с

...
Като собственик на котка е важно да сте наясно с
Коментари Харесай

Очни симптоми, които подсказват, че котката ви има нужда от ветеринар

Като притежател на котка е значимо да сте наясно с признаците и признаците, които допускат, че вашият домакински любим може да се нуждае от ветеринарна помощ.

Проблемите с очите при котките могат да варират от леко раздразнение, до тежки инфекции и пострадвания, тъй че е от значително значение да вземете съществено всички промени в очите на вашата котка и да потърсите ветеринарна помощ допустимо най-скоро.

Ето някои постоянно срещани очни признаци при котета, които допускат, че котката ви би трябвало да посети ветеринарен доктор.

Очни признаци, които подсказват, че котката ви има потребност от ветеринар

Зачервяване и отичане на очите на котката

Ако очите на вашата котка са червени, подути или имат секрет, това може да значи зараза, пострадване или заболяване на очите като конюнктивит. Зачервяването и подуването също могат да бъдат симптом на алергия, която може да аргументи сърбеж и дискомфорт.

Помътняване или промени в размера на зеницата на котката

Ако забележите помътняване на едното или и на двете очи на вашата котка или в случай че размерът на зеницата се промени фрапантно, това може да значи сериозен проблем като катаракта или глаукома.

Сълзене или секреция на котешките очи

 Очни признаци при котка

Прекомерното сълзене или секреция от очите може да е симптом на очна зараза или задръстване на слъзните канали. Може също да е признак на по-сериозен проблем като конюнктивит или язви на роговицата.

Присвиване или затваряне на окото на котката

Ако котката ви присвива или държи едното или и двете очи затворени, това може да демонстрира болежка или дискомфорт. Това може да бъде породено от непознат предмет в окото, пострадване или зараза.

Промени в цвета на очите на котката

Ако забележите, че цветът на очите на вашата котка се е трансформирал или има забележима смяна в ириса, това може да значи здравословен проблем. Това може да е симптом на катаракта, глаукома или даже заболяване като котешка левкемия.

Ако наблюдавате някой от тези признаци при вашата котка, значимо е да потърсите ветеринарна помощ допустимо най-скоро. Ранната диагностика и лекуване на заболявания при котката могат да оказват помощ за попречване на по-сериозни затруднения и да запазят зрението на вашата котка.

Вашият ветеринарен доктор ще извърши повсеместен очен обзор и може да предложи спомагателни проби, с цел да дефинира главната причина за казуса. С бързо и вярно лекуване множеството очни болести при котки могат да бъдат ръководени и лекувани сполучливо.

В умозаключение, постоянно обръщайте огромно внимание на всички промени в очите на вашата котка и потърсете ветеринарна помощ, в случай че забележите някой от признаците, упоменати нагоре. Правейки това, вие можете да гарантирате, че вашата котка остава здрава и щастлива.

Вижте още проблеми със зрението при котките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР