Като разумен определи хода на служебното правителство да не внася

...
Като разумен определи хода на служебното правителство да не внася
Коментари Харесай

Дянков: И с удължаване на бюджета за тази година, пак се задава дефицит за 2023 г.

Като рационален дефинира хода на служебното държавно управление да не внася бюджет за 2023 година някогашният финансов министър Симеон Дянков пред Българска национална телевизия.

" Какъвто и бюджет да беше влезнал освен това служебно държавно управление в Народното събрание той щеше да зададе едно съществено наддаване от другите политически сили, с цел да се нареждат към последващи избори ", означи Симеон Дянков.

Той разяснява, че даже и с удължение на бюджета за тази година отново се задава недостиг за 2023 година сред 4-4,5%. Според Симеон Дянков при препоръчан от служебното държавно управление бюджет дефицитът щеше да е 7-8%, което щеше да продължи в идващите три години и да докара до още по-голяма дългова серпантина.

Дянков предвижда, че до април месец може да се работи с бюджета за тази година. Обясни, че от януари ще се харчи по 1/12 от настоящия бюджет, само че подчертава, че сегашният бюджет също е на недостиг. " Това значи, че няма пари за идната година и за обществени разноски, и за инфраструктурни планове ", сподели Симеон Дянков.

Бившият финансов министър разяснява, че парите, които би трябвало да стартират да идват по Плана за възобновяване, са за инфраструктурни планове. " Около средата на декември се чака да пристигна първото разплащане по Плана и действително ще покрие обществените разплащания. Точно по тази причина за идната година оставаме с пожелания за нов бюджет, другояче отново няма да строим инфраструктура ", безапелационен е Симеон Дянков.

Той акцентира, че няма да има изключение за България за влизането в еврозоната.

" Ние сега не изпълняваме два от трите маастрихстки критерии - нито инфлацията ни е под междинната за Европа, нито пък покриваме 3% недостиг, нито за тази година, нито за идната година. Така че тематиката по какъв начин да създадем вероятното, с цел да можем от 1 януари 2024 година да влезем в еврозоната, е невъзможна. По-скоро би трябвало да погледнем можем ли да влезем към края на 2024 или началото на 2025 година, само че даже и за това не сме готови ", сподели още Симеон Дянков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР