Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме,

...
Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме,
Коментари Харесай

Вредно или полезно е прясното мляко за организма на възрастните?

Като рационални същества, постоянно се замисляме над нещата, които консумираме, дали те са потребни, дали са здравословни, дали пък не ни вредят. Така и би трябвало – човек, въпреки всичко е това, което употребява. Къде е истината за млякото, обаче е комплицирано да се каже. Насаждано ни е, че прясното мляко е доста потребно поради калция, изключително когато сме били деца. И по този начин от потомство на потомство се предават, къде легенди, къде истини. И някак си сме привикнали по дифолт да одобряваме някои неща за достоверни.

Безспорен е фактът, че  още с раждането си всеки бозайник има жизненоважна потребност от мляко – прясното мляко на нашата софра в действителност е животинска кърма . Неоспоримо е, обаче и че в природата млекопитаещите употребяват живителната течност до избрана възраст, след което в никакъв случай повече не се връщат към нея – получават следващи хранителни привички – на хищници или тревопасни. Поради тази причина,  организмът на бозаещите, след избран интервал стопира да създава ензими, които да усвояват и разграждат млечното наличие . Като че ли, индивидът е единственото животно в биосистемата, което продължава да употребява тази напитка по време на целия си витален цикъл, та чак до дълбока напреднала възраст.

Това естествено положение на нещата слага някои въпроси. Но ето и някои обстоятелства.  За да разгради млечната захар лактоза, човешкият организъм създава ензим, наречен  лактаза , това обаче се случва до 3-годишна възраст. Дотогава е добре да продължава кърменето. С придвижване на възрастта става все по-трудно да се усвои хранителния състав на млякото, което провокира процеси на ферментация, гнилостен развой в червата, кисела среда, развиване на разнообразни бактерии и т.н.  сама по себе си благоприятства развиването на неприятни за организма кафези – ракови, болестотворни и други. Тялото просто не умее дейно да разгражда лактозата

Наред с месните артикули и техните протеини, млечните са доста мъчно разградими и усвоими от организма.  Ако за разграждането на един плод/зеленчук са ни нужни към 30-40 минути, то за горепосочените са ни нужни няколко часа – 5-7 и нагоре. Това постоянно провокира затлъстяване, издут стомах, неприятна телесна миризма и други.  Казеинът е протеин, който е с огромна верига и е много тежък за храносмилането , за разлика от растителните протеини. А стомашният тракт се защищава от дразненията, като създава повече слуз.

С придвижване на технологиите млекодаващите животни към този момент се отглеждат при характерни условия  – по неестествен метод се провокира производството на в пъти повече мляко от естественото за една крава,  постоянно се инжектират голям брой антибиотични и хормонални препарати , които неизбежно се отсрочват в издоеното мляко. Нормално кравата дава мляко, както индивидът, до момента в който има малко и то би трябвало да суче. Много хора се отхвърлят от млечните артикули точно по такива етични аргументи. Условията, в които се отглеждат животните, провокират непрекъснат стрес и боязън в тях, което способства доста хора да са станали вегетарианци.

Лактозна нетърпимост и алергия към лактозата

Доказана е непоносимостта на някои хора към млякото.  Алергията не трябва да се бърка с нетолерантността (непоносимостта) към белтъка на млякото . При алергия се касае за имунен отговор - наред с храносмилателни проблеми има и типичните за алергиите - обриви, отичане на лигавиците, сърбеж. Тя се демонстрира към всеки млечен артикул.

Лактозната нетърпимост  се дължи на недостиг на лактаза (ензимът, който разгражда лактозата) и се демонстрира също напълно рано - газове, колики, повръщане, разстройство при дребните бебета, тъй като храносмилателната им система е незряла. С подобаваща диета и с времето, тя отшумява.

Прясното мляко не се предлага на хора, страдащи от артрит, анемия, акне, остеопороза, разстройства в храносмилането, киселини, диабет, рак, шипове, болки в ставите, сърдечни болести и други. Вместо него е добре  кисело мляко, извара, кефир, безсолно саламурено сирене .

Млякото, несъмнено, има и редица потребни субстанции.  Богато е на калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, цинк, мед, желязо, йод, кобалт, манган, витамините А, Б, С, Д, Е, К и други. Те оказват помощ за съставяне на костите, ставите, мускулите, възвръщат кръвта и пречистват лимфата, благоприятстват мозъчните функционалности. Има млека, които са по-полезни от други - козето, кобилешкото, след тях се подреждат овчето, биволското, кравето. Когато обаче, млякото се подложи на наложителната термична обработка (за да се избегнат рискови бактерии и болести),  огромна част от скъпите му свойства изчезва . А и от дълго време не е любимец във връзка с калция.

Ясно е, че макар изгодите и вредите му, хората го употребяват от епохи и няма току-тъй да се откажат от това, даже и да не е от най-полезните питиета. Затова е добре най-малко млякото да се съхранява в стъклени съдове или в опаковки, предопределени за задачата, да се употребява постоянно преварено – най-добре в млековарка или на водна баня. Да се заобикаля кипването му, тъй като тогава настъпват необратими процеси, които не просто убиват скъпите му свойства, само че и образуват нездравословни такива (токсичен ефект). Добре е млякото да се употребява допустимо най-бързо, до момента в който е още в действителност прясно – до 2 дни. И несъмнено, умерено!
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР