Като принц на Уелс, новият монарх на Великобритания крал Чарлз

...
Като принц на Уелс, новият монарх на Великобритания крал Чарлз
Коментари Харесай

Ще обърне ли гръб на кампаниите си за опазване на околната среда Чарлз III?


Като принц на Уелс, новият монарх на Англия крал Чарлз III прекарва десетилетия в акции, увещание и привикване на срещи, с цел да концентрира вниманието върху екологичните въпроси.

Като крал обаче той се подчинява на други правила, а точно - монархът е задължен да резервира политически неутралитет. Но неговите другари и съветници настояват, че той няма да се отдръпне от тематиката за световното стопляне, написа Би Би Си.

Възможно ли е призоваването за дейности по основни световни въпроси като изменението на климата или загубата на биоразнообразие да бъде част от образа на актуалната монархия?

„ На света му лиши прекалено много време да реагира на рисковете от изменението на климата “

Интересите на крал Чарлз III варират от тропическите гори до океанските дълбини, от устойчивите аграрни практики до сигурността на водните запаси. Британската медия написа, че те започнаха доста преди тези проблеми да станат всеобщи.

В рамките на няколко месеца след встъпването си в служба като принц на Уелс през 1969 година 20-годишният Чарлз написа на министър-председателя Харолд Уилсън, обезпокоен от намаляването на запасите от сьомга в шотландските реки.

През годините Крал Чарлз III посвещава доста от времето си на екологичните проблеми
Снимка: Getty Image


" Хората са известни с късогледството си, когато става въпрос за дивата природа ", споделя тогава той.

Принц Чарлз (б.р. в този момент крал Чарлз III) се концентрира върху битката с световното стопляне, което счита за едно от най-големите провокации, пред които в миналото се е изправяло човечеството. Миналата година той участва интензивно на международната среща на върха по въпросите на климата COP26 в Глазгоу, като в речта си по време на откриването прикани международните водачи да работят дружно за спасяването на планетата.

Пред публицисти той декларира, че " на света му е лишило прекалено много време да реагира на рисковете от изменението на климата. “

Председател на Natural England и дълготраен консултант на Чарлз Тони Джунипър прави оценка новия крал като " може би най-значимата екологична фигура на всички времена “.

Дали като крал Чарлз III обаче ще бъде толкоз прям по екологичните тематики?

" Всичко, което знаем за метода, по който е мислил за възкачването си, ни подсказва, че той ще бъде безусловно наясно с конституционните си отговорности ", споделя Джонатан Порит, някогашен началник на Friends of the Earth и някогашен консултант на Чарлз.

Самият крал Чарлз е споделил същото. Когато в изявление през 2018 година публицисти го питат дали ще бъде " намесващ се " крал, той отговоря: " Не съм толкоз малоумен ".

„ Не бих могъл да разясня “

Когато предходната година журналистът на Би Би Си Джъстин Ровлат пита Чарлз дали счита, че държавното управление на тогавашния министър-председател Борис Джонсън прави задоволително, с цел да се оправи с казуса с климата, той дава отговор: " Не бих могъл да разясня. "

Миналата седмица новият крал призна, че " няма да му е допустимо да отделя толкоз време и сила за благотворителните организации и проблемите, за които е толкоз угрижен ".

През годините Крал Чарлз III посвещава доста от времето си на екологичните проблеми
Снимка: Getty Image


Според Би Би Си обаче пристрастеността му към проблемите на околната среда няма да се изпари внезапно, а огромна част от работата му към този момент се е състояла надалеч от блясъка на публичността.

" Кралят е уредник, който свързва хора и организации по метод, който открива благоприятни условия и основава решения. Подходът на Чарлз към решаването на проблемите докара до някои непредвидени начинания. Вижте по какъв начин той работи за ангажиране на счетоводната специалност в битката с изменението на климата. Той осъзна, че светът ще се нуждае от способи за пресмятане на излъчванията и оценяване на напредъка на фирмите, по тази причина през 2004 година сътвори плана " Счетоводство за резистентност ", с цел да се опита да стартира да създава по какъв начин това може да стане “, добави Пейн.

Обещанието Terra Carta

През последните години Принц Чарлз (б.р. в този момент крал Чарлз III) работи, с цел да насърчи бизнеса да помогне за предприемането на дейности във връзка с изменението на климата. Повече от 500 изпълнителни шефове, в това число ръководителите на някои от най-големите финансови институции и предприятия в света, към този момент са част от неговата Инициатива за устойчиви пазари Terra Carta.

Тя има за цел да форсира прехода към стабилно бъдеще.

Пратеникът по въпросите на климата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън - Джон Кери съобщи, че се надява Чарлз да продължи да упорства за дейности в региона на климата.

" Става въпрос за оцеляването на планетата. Не мога да си показва, че той не желае да упорства (б.р. за дейности по климата) и се усеща заставен да употребява значимата роля на монарх и да призове света да направи нещата, които би трябвало да се създадат ", съобщи Кери пред Би Би Си.

В последна сметка оправянето с изменението на климата е обвързване на държавните управления, което е залегнало в законодателството на Обединеното кралство.

През годините Крал Чарлз III посвещава доста от времето си на екологичните проблеми
Снимка: Getty Image


Законът за изменението на климата изисква от държавното управление да понижи излъчванията на парникови газове до нула до 2050 година Това е и главната цел на Зелената договорка.

Би Би Си обобщава, че всички съществени партии във Англия са съгласни, че това е значим приоритет. Министър-председателят Лиз Тръс към този момент съобщи, че нейното държавно управление ще удвои напъните си за реализиране на задачата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР