Като претегля нещата, може би леката атлетика ми е любимият

...
Като претегля нещата, може би леката атлетика ми е любимият
Коментари Харесай

Асен Спиридонов: Личната страст на спортните журналисти е много важна | В темпото на Кари, 18.03.2023

Като претегля нещата, може би леката атлетика ми е обичаният спорт, защото майка ми беше велика лекоатлетка и съм откърмен с леката атлетика. Но това е и най-трудният спорт за коментиране - би трябвало да си доста квалифициран.

Това сподели уважаваният състезателен коментатор и публицист Асен Спиридонов, началник на „ Евроспорт България “.

В нашата специалност персоналната пристрастеност е доста значима. По Закона за авторското право коментаторите са причислени на артистите и изпълнителите, тъй като фактически един коментар изключително онлайн е като един монолог или една пиеса. Отстрани може да наподобява елементарно, само че би трябвало да си доста квалифициран. Коментаторите постоянно са вземани на майтап, само че това е нещо, с което би трябвало да свикнеш, тъй като отрицателните мнения въздействат на тонуса.

Изказ, притежаване на български език, обща просвета и висока спортна просвета са неща, които се построяват с годините.

Като се върнем още отпреди 60 година със зараждането на телевизионната спортна публицистика, по традиция ние сме пенкилери, занимаваме се с доста спортове, макар че не е за препоръчване. Повече от 2-3 спорта не е добре да се разясняват и то в случай че ги разделяме на летни и зимни. Вече има една профилираност, което води до задълбочаването на качеството на коментаторите.

Спортът образува спортните публицисти - в случай че имаме мощен спорт, това води до повишение на класата на спортните публицисти. Основният ни грях е, че забравихме за просветителната функционалност на нашата специалност.

Едно от най-хубавите неща на нашата специалност беше, че всички медии изпращаха своите публицисти в командировки. Ако не усетиш атмосферата на великите надпревари на място, няма по какъв начин да вървиш напред и да се развиваш.

„ Евроспорт “ направи колоездачна гражданска война в България с излъчването на надпреварите и коментара на български. Със снукъра пък създадохме просвета. Той доста се харесва и от дамите.

Българският състезателен ефирен фен е извънредно ученолюбив и образован.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР