Като първата цветнокожа жена, избрана на поста вицепрезидент на САЩ,

...
Като първата цветнокожа жена, избрана на поста вицепрезидент на САЩ,
Коментари Харесай

Тежка е вицепрезидентската корона, установи Камала Харис след първата година от мандата си

Като първата цветнокожа жена, определена на поста вицепрезидент на Съединени американски щати, Камала Харис сигурно към този момент има място в историята. Но след първата година на поста си, паралелно до обиграния президент деец Джо Байдън не е несъмнено, че нейното иметще бъде записано със златни букви. Новачка на това занятие, тя не може да се похвали с отчетливи достижения, които да трасират политическото ѝ бъдеще.

Година по-късно Харис към момента се лута в търсене на най-подходящата ниша и в налагане на обществен облик, който да дава отговор на предоставената ѝ роля и изяснява несполуките си с това, че към момента е "чуждо тяло " във Вашингтон, където е жертва на расизъм и сексизъм.

Проучване на организация "Галъп " през декември, представено от Асошиейтед прес, сподели 44 % утвърждение за активността на Харис, сходно с настоящия рейтинг на президента Байдън. По-късно утвърждението за Харис се смъкна до 38,6 на 100 - нещо невиждано за вицепрезидент в края на първата година от мандата му, отбелязва "Фокс нюз ".

През януари в. "Ню Йорк таймс " беше оповестил плана си "Отразяване на Камала Харис ", отдаден на историческия й напредък до вицепрезидент, само че след това изданието даде заден ход и даже изостави акаунта в "Инстаграм ", отдаден на Харис, означават наблюдаващи.

С встъпването си в служба вицепрезидентката беше натоварена с тежки и неблагодарни задания като в същото време държанието й на дясна ръка на Байдън непрестанно беше обследвано под лупа, без, съгласно анализатори, да получава задоволителна поддръжка от Белия дом. Е, прессекретарят на президента Джен Саки е безапелационна, че Харис е освен жизненоважен сътрудник на президента, само че и самоуверен водач, заел се с основни провокации, пред които страната е изправена - от правата за гласоподаване до аргументите за миграцията. А високопоставеният чиновник на Белия дом Рон Клейн съобщи, представен от английския в. "Гардиън ", че стартът на Харис е бил най-бързият и най-силният, който е виждал.

Харис ненапълно стана жертва на събитията, тъй като паритетното съответствие на силите сред демократи и републиканци в американския Сенат я блокира за дълги интервали във Вашингтон. От нейния решителен глас (или "златен пръст ") зависи изходът от решаващи гласувания в горната камара.

Според началника на кабинета на вицепрезидента Ал Гор - Рой Нийл, представен от Асошиейтед прес, за един вицепрезидент не е елементарно да блесне даже и при най-хубави условия, а сегашните условия не са най-хубавите.

Сътрудници на Харис наподобява са давали да се разбере, че вицепрезидентът доста внимава да не задминава президента и в никакъв случай да не си присвоява заслугите за триумфи на администрацията. И въпреки в частни диалози да споделя откровеното си мнение с президента, обществената й роля е да обезпечава триумфа му.

Но тази закономерна роля на "втора цигулка " разочарова последователи на "предишната " Харис, които ревниво я подкрепяха в битието й на откровен и напредничав глас в Сената. Сега обаче, тя се трансформира в огромния отсъстващ. Както отбелязва Селия Бeлин от изследователския институт "Брукингс " за "Гардиън ", от самото начало до момента Харис е останала скрита и отвън полезрението на множеството европейци. "Мисля, тя че е много под радара ", е оценката на анализаторката.

Много от начинанията, предоставени на Харис, не могат да намерят бързо и очевидно решение, а може да се окажат и бомби със закъснител. Вицепрезидентът ръководи Националния галактически съвет, движи законопроекта за изборните права и работи против първопричините за миграцията към южната граница на Съединени американски щати.

Именно нейната активност о преодоляване на рецесията с мигрантите стана причина Харис да бъде подложена на критика и отдясно, и отляво. Републиканците я упрекват, че не е направила задоволително, защото скупчването на чужденци по границата с Мексико продължава. А демократи от по-лявото крило са недоволни, откакто по време на пътуването си до Мексико и Гватемала предходната година Харис напряко съобщи на мигрантите "да не идват ".

Това даде мотив на различен напредничав глас в средите на демократите - Александрия Окасио-Кортес, представена от АП, да съобщи, че тези думи на Харис са били разочароващи.

Първата година на Харис сподели, че тя се учи в придвижване, само че построеният й инстикт на прокурор, по-късно и на законодател, към този момент не ѝ оказва помощ да налучка правилния звук на "втора цигулка " в президентската институция. Иначе, тя разполага с величествен екип от сътрудници, само че още през първите 365 дни измежду нейните чиновниците стартира текучество, засегнало и шефа по връзките, както заяви изданието "Политико ".

Заради пандемията и нуждата от нейния "златен пръст " Харис не беше в положение да пътува задоволително в чужбина, а нейните дипломатически задължения се осъществяваха постоянно онлайн или по телефона. До момента Харис е взела участие в 15 значими гласувания в Сената - най-вече в актуалната история на Съединени американски щати, отбелязва АП.

Сътрудници на Харис акцентират, че тя е изиграла решаваща роля при взимане на някои президентски решения, в това число това за евакуиране на американските войски от Афганистан. Но безредното осъществяване на това решение се оказа гвоздей в репутацията на Байдън и даже с времето той да успее да го извади, дупката от него ще остане.

Обявявайки в изявление за Си Ен Ен, че е била последният човек, останал с Байдън в кабинета му, преди той да реши какво да предприеме, Харис сама си нанесе политическа рана, която мъчно ще бъде излекувана.

Харис беше "засечена " и за това, че в продължение на съвсем 100 дни по този начин и не отиде на границата с Мексико. Според Браян Флъд от "Фокс нюз " обаче, през юни Харис е склонила да посети Ел Пасо, просто с цел да уталожи нагнетеното от републиканците напрежение и да си направи фотосесия надалеч от епицентъра на рецесията.

През септември Харис беше взета на прицел и поради това, че отиде в Калифорния, с цел да пропагандира в поддържа на губернатора Гавин Нюсъм, до момента в който поданици на щата продължаваха да се пробват да изоставен Афганистан. Стигна се до такава степен републиканци да предизвикват хората да се подпишат под петиция с искане Харис "да си прави работата ", напомня "Фокс нюз ".

Може би най-запомнящата се медийна демонстрация на Харис беше в изявление за Ен Би Си през юни. Тогава на въпрос на водещия Лестър Холт, за какво още не е ходила на границата с Мексико, Харис отговори през смях "Е, аз и в Европа не съм била ", в миг, когато на южната граница нямаше нищо смешно.

След декларираното от президента Байдън, че "ограничено навлизане " на Русия в Украйна ще провокира по-мек американски отговор, Харис беше питана и по тази тематика в друго изявление за Ен Би Си.

На въпрос на водещата Савана Гътри дали има избрана повърхност от украинска територия, която Путин може да завладее, а Съединени американски щати да си затворят очите за това, и дали опасността от наказания ще има резултат, Харис отговори, че няма да прави психоанализа на съветския президент. Тя въпреки всичко посочи, че всяка офанзива против украинския суверенитет ще се счита за нападателно деяние и за него ще бъде платена "тежка цена ".

Оценката за Харис като вицепрезидент накара анализатори да цитират думи на политици от предишното, които са били на нейния пост. Вицепрезидентът на Удроу Уилсън - Томас Маршал, преди години споделил, че "да си вицепрезидент е като да си с каталептичен пристъп; не можеш да приказваш, не можеш да се движиш, не изпитваш болежка, изцяло осъзнаваш какво се случва, само че не участваш в него ".

В днешното цифрово време обаче, такава анонимност на вицепрезидента е неприложима и Камала Харис не може да не е знаела с какво се захваща, приемайки поста. Особено като се има поради и напредналата възраст на ветерана Байдън. Година след началото на мандата Харис е като нож с две остриета.

От една страна, тя ненапълно отклонява вниманието на критиците на президента от неговите дейности и поема удари, ориентирани против него. А от друга - разубеждава със личните си дейности републиканците да се домогват до възможен импийчмънт на Байдън.

Защото тогава Харис, построила си известност на сенатор с омагьосване и впечатляващи декламаторски качества, който увлича аудиторията, и на държавен обвинител, който не се колебае да бъде жесток, ще стане първата жена президент. И към този момент ще бъде "първа цигулка ", даже без да има потребност от нови избори.

Но в случай че Байдън реши да се отдръпна по своя самодейност и Харис заеме мястото му, това би дало на демократите скъпи позиции преди идващите президентски избори през 2024 година, на които вицепрезидентката ще бъде тяхното "ново " лице. Тогава никой няма да си спомня, че в конкуренцията за номинацията на Демократическата партия преди предходния избор напористата Харис се показа зле, а Байдън беше предпочетен, тъй като изглеждаше сдържан.

Затова в този момент мнозина стискат палци на Джо Байдън и чакат със свито сърце резултатите от междинните избори в Съединени американски щати на 8 ноември, когато общата картина на политическия връх във Вашингтон ще се промени.

Но дали ще е за положително?, пита БТА
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР