Като общество сме в процес на преосмисляне на смисъла на

...
Като общество сме в процес на преосмисляне на смисъла на
Коментари Харесай

Страхил Делийски: ГЕРБ инициираха вот на недоверие и е абсурдно, че не искат да направят правителство

Като общество сме в развой на преосмисляне на смисъла на властта и това може да продължи дълго. Политическата рецесия е измерение на по-дълбока органична рецесия в българското общество. Това мнение изрази политологът Страхил Делийски пред, откакто ГЕРБ върна втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление и преди повторни съвещания при президента на следващия ден.

" Всички тези процедури имат смисъл в една работеща народна власт. Те имат смисъл единствено когато от властта има смисъл. Когато тези, които избират и тези, които биват избирани, са в органична връзка и живеят в общ политически свят, тогава демократичните процедури са нещо доста значимо. Когато имаме голяма част от обществото, която не претърпява политическите представители като такива, не претърпява институциите на политическото посланичество като ефикасни и работещи, то тогава тези процедури стартират да наподобяват малко далечни. Усещането, че някакви хора от елита се схващат по какъв начин да се разпределят властовите позиции, не са относителни към дневния ред на обществото, това е огромният проблем ", разяснява политологът.

Страхил Делийски счита, че е скъсана връзката сред представляващи и представлявани. По думите му имаме политически хайлайф, който съставлява най-много 5% от популацията и се чудим за какво диалозите вътре в този хайлайф не интересуват болшинството.

" Вместо да приказваме за недостига на посланичество, който нашите партии не могат да покрият, ние имаме свръхпредставено икономическо малцинство в Народното събрание и свръхнепредставено голямо икономическо болшинство ", аргументира се той и добави: Не става въпрос за партийни сметки, а за планови сметки, тъй като нямаме партии, а планове ".

" Българска социалистическа партия е планът на Нинова, ГЕРБ е планът на Борисов и клиентелата – механизми които в литературата са познати като картелни партии. Ние не приказваме за политически сметки, за политически причини, а за нещо друго ", счита Делийски

Според него даже нови планове да влязат, те няма да нарушат правилото на непредставителство.

Изглежда необичайно за какво ГЕРБ откакто предизвикаха избор на съмнение, не желаят да сформират държавно управление, това е неуместно, разяснява политологът. По думите му това е следващ образец за това по какъв начин политическата логичност издъхва.

Преди връчването на третия мандат и въпросителните към постигането на единодушие за основаване на кабинет с него Делийски посочи, че стартират да изникват въпроси – за какво до момента не можеше, какво пречеше, какво се случи, тъй че внезапно да може. Когато липсват отговори, ще остане подозрение, че в границите на седмица някакви кръгове са си стиснали ръцете и са решили, че нещо ще опитат да създадат, а това авансово основава подтекст на съмнение, безапелационен е политологът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР