Като Нощта на музеите, но вместо това - на игрите.

...
Като Нощта на музеите, но вместо това - на игрите.
Коментари Харесай

Универсален език. Хелиана Велинова, която свързва хората в Нощта на игрите

Като " Нощта на музеите ", само че вместо това - на игрите. Фестивалът Sofia Game Night е уникален в България, а неговата цел е да свързва хората посредством игрите.

Ден, в който можете да играете разнообразни игри с разнообразни хора на разнообразни местоположения. Това е фестивалът Sofia Game Night, който сплотява хората, без значение от техните разлики. Тази година той се организира на 4 ноември в девет града в България .

" Използваме силата на игрите да събират хората ", споделя организаторката Хелиана Велинова . Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

През 2023 година се организира петото издание на, което включва над 70 събития. Всяка година в него вземат участие и разнообразни неправителствени организации, които съставляват избрана обществена група - украинските центрове в България, ЛГБТК обществото,, а през тази и Федерацията по спорт за незрящи .

" Игрите са повсеместен език за връзка и от време на време инструмент за обществена смяна ", споделя Велинова.

Затова и идеята на фестивала е да среща разнообразни групи хора - такива, " които може би в никакъв случай не биха се срещнали между тях ".

" Игрите са повсеместен език. Можеш да играеш и да се схванеш с другите хора, даже да не знаеш езика. Например, в случай че аз приказвам български, а различен - британски и играем " Не се сърди дребосъче ", в един миг ние ще се разберем. Няма потребност от език ", споделя тя.

Затова да вземем за пример като част от фестивала се провежда шампионат по шахмат за зрящи и незрящи с Федерацията по спорт за незрящи. Организацията си партнира и с за , в която чуващи и хора с нарушен слух играят дружно.

По време на фестивала се провеждат най-различни събития - от видео до настолни игри, от куизове до ескейп руум (игра, при която хората биват заключени в стая, от която би трябвало да намерят изход), от шампионати по шахмат и белот до ролеви игри.

Участието във всички тях е гратис, а това дава опция на хората да посетят няколко разнообразни местоположения.

" Много родители са записвали децата си в детската стратегия, а от там да вземем за пример те са се зарибили да програмират. Така че даваме опция да се тестват нови неща, да се опитва, да се играе ", споделя тя.

Основната локация на фестивала е " Чистилището " , където се провежда ревюто за основатели на настолни и видео игри - . Като част от него ще бъде проведена и конференция, на която ще бъдат показани хора, създаващи игри в България.

За първи път фестивалът се провежда през 2018 година дружно с културния институт на Германия " Гьоте-Институт " .

Тогава представители на организацията се свързват с компанията, в която Велинова към оня миг работи и по този начин се стига до първото му издание, което се организира единствено в София. Три години фестивалът се провежда взаимно с института.

2022 е първата година, в която Велинова поема нещата в свои ръце и стартира да го провежда независимо. Това е и годината, в която фестивалът се разраства и излиза отвън рамките на столицата.

" Помагат ми ужасно доста хора, целият фестивал се случва с помощта на хората, които вземат участие, на локациите, на доброволците, на запалянковците, дизайнерите и прочие ", споделя тя.

В сърцето на цялата тази организация обаче стои Велинова, която се занимава с най-разнообразни действия - от лепене на плакати, през ПР, до водене на събития. Извън фестивала тя е обучител, който работи с неправителствени организации (НПО) и доброволци и провежда събития.

Градовете, в които фестивалът се организира тази година са София, Пловдив , Варна , Бургас , Русе , Враца , Перник , Сливен и Велико Търново .

" Надявам се следващата година да са повече, освен градове, а и села ", споделя тя и прибавя, че фестивалът е отворен към всички местоположения, които желаят да вземат участие и да провеждат събитие като част от него.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР