Като най-напреднали в процеса на преговори с ЕС, Сърбия и

...
Като най-напреднали в процеса на преговори с ЕС, Сърбия и
Коментари Харесай

Сърбия се чуди за новите правила за влизане в ЕС

Като най-напреднали в процеса на договаряния с Европейски Съюз, Сърбия и Черна гора могат да изберат дали да продължат да употребяват към този момент подписаната рамка за договаряния, или да одобряват новата методология, съобщи сръбският президент Александър Вучич след среща с еврокомисаря по политиката на съседство и разширение Оливер Вархей, като добави, че благосклонностите са на страната на новата методология.
Вучич сподели на конференция, че следва да бъде взето решение след разглеждане на новата методология.
" От видяното разбрах, че имаме доста шансове. Ще би трябвало да беседваме, да разберем всичко и да чакаме (срещата на върха в Загреб), с цел да забележим какво ще получим, в случай че приключим един клъстер (сбор от тематики за договаряния в избрана област, б.р.), тъй като без това не можем да си създадем " сметка ".
Ето за какво е мъчно Сърбия да даде финален отговор преди Загреб и преди да забележим какво получаваме и какво губим. Ще проявим самообладание, знаейки положителните планове на Вархей и френския президент Еманюел Макрон и други, които желаят положителното на Сърбия и района ", обянси Вучич.
Той добави също, че е срещнал Вархей с самодейността за " мини-Шенген ".
" Сърбия може да подсигурява значимо и дейно влияние върху сигурността на целия Европейски Съюз. Бихме желали повече поддръжка от Европейския съюз и достъп до европейски фондове и ще създадем всичко допустимо това да се случи ", сподели сръбският президент.
От своя страна Вархей отговори, че районното съдействие е " добре пристигнало " и че самодейността за  " мини-Шенген " на тримата министър председатели е добра и предизвиква страните да вземат участие в нея, с отваряне и към други страни в района. "
Представяйки новата методология за процеса на присъединение Вархей сподели, че " задачата му е да има най-малко една страна от Западните Балкани по време на мандата му, която е готова да се причисли към Европейски Съюз ".
Той сподели още, че вторият дирек на проекта на Европейски Съюз, който ще бъде разгласен скоро, е започването на договаряния на Европейски Съюз със Северна Македония и Албания.
Третият дирек, съгласно него, е нова тактика за икономическо развиване и вложения за целия район, ориентирана към ускорение и доближаване на стопанските системи на Западните Балкани към Европейски Съюз.
Еврокомисарят Вархей и сръбският министър по европейска интеграция Ядранка Йоксимович подписаха в Белград контракт за финансиране на планове на стойност 200 млн. евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР