Като място, на което световните култури и идентичности могат да

...
Като място, на което световните култури и идентичности могат да
Коментари Харесай

Фотографката Алекс Прагер засне емблематичен календар

Като място, на което международните култури и идентичности могат да се срещнат, кафенето и барът са незаменинми. Защото кафето, обществена напитка по дифолт, с природата си улеснява срещите. Баровете, както и кафенетата, в продължение на повече от два века са били естествените места за среща на разнообразни култури по целия свят. Те са известни приобщаващи места, където срещите понижават разликите. Със своя календар за 2023 година, основан и тази година под креативното управление на организация Армандо Теста, Lavazza възприема обръщение, излъчено от питейни заведения и кафенета на всички географски ширини – “ДА! ОТВОРЕНИ сме “, добросъседска покана да влезете и да се насладите на преживяване на наслаждение и тържественост. След пандемията и в миг, когато комплексността на събитията основава спънки и разделения в обществото, Lavazza кани всички да бъдат отворени и да видят разликите сред нас като скъп запас, който обогатява общността. Календарът за 2023 година на фотографа Алекс Прагер и книгата на Фабио Новембре имат едно и също заглавие „ ДА! ОТВОРЕНИ сме “ и двете въплъщават главната идея за хубостта на човечеството, което преоткрива своята жизнеспособност и любознание, изразявайки характерността и свързвайки индивидите. Чрез изкуството, израз на самостоятелен гений и креативност, които се трансформират в общо завещание, Lavazza продължава по пътя, обрисуван от историята на нейния календар и посланията, по едно и също време универсални и настоящи, които се стреми да съобщи. Премахването на бариерите е цел, постижима за всеки, изключително когато е подтиквана от визията на актьор като Алекс Прагер.

Всяка дребна история, като всяка чаша кафе, е евентуален източник на страсти, хубост и шерване, които са тъкмо там, на леснодостъпно място, чакайки някой да ги грабне. Баровете ни припомнят, че човечеството не може да бъде етикетирано и категоризирано и че единствено посредством взаимно почитание можем да споделим насладата от непредвидената среща, усмивката на чужд, възприятието да си част от международната сцена на неизчерпаемите чудеса. В календара за 2023 година барът е място по едно и също време действително и метафорично, атмосфера, в която Алекс Прагер учи уникалността на индивида, с цел да подчертае неговата стойност, като по този метод възприема тематиката за нашата обща човешка природа и посреща разликите ни – концепции, които оживяват визията на Lavazza и са толкоз значими за света през днешния ден. Сериите от изображения на Прагер - необятни изгледи, редуващи се с близки проекти, се характеризират с прецизната си структура и едвам осезаем провокативен комизъм, до момента в който нейният усет към цитати, една от главните характерности на фотографията й, смесва намеци към класическия Холивуд, фрагменти от пробно кино, фантастика и хиперреализъм, поп иконография и театрална снимка. Резултатът е комбинация от наситени цветове, непредсказуеми и витални като живота на определените от нея хора. Това е календар, в който изображенията приказват сами за себе си, без потребност от надписи, и доближават до наблюдаващия с топлината и възстановяващия потенциал на най-хубавото кафе. „ С този нов живописен план “, споделя членът на борда на Lavazza Group Франческа Лаваца за новия календар, „ Lavazza има намерение да съобщи значими послания за разнообразието и приобщаването и го прави, започвайки от личния си генезис и кафето, което постоянно е било нарицателно за социалност, като безбройните места, които го сервират.

През последните 10 години Календарът се трансформира в нещо като манифест за нас, в който използваме изкуството като средство за фокусиране върху тематики, които надълбоко ни вълнуват и са в сходство с визията и уговорките на компанията.  Изданието за 2023 година е нова глава в историята на устойчивостта, написана от Календара през последните 10 години. Разказва за историята на последните две издания, а точно „ Новото човечество “ (2021) от 13 световноизвестни фотографи и „ Мога да трансформира света “ (2022) от Емануел Любецки, един от най-хубавите кинематографисти в света. „ ДА! ОТВОРЕНИ сме “ е арт план, който цели да бъде и инструмент за смяна. Обръща се към необятната аудитория и има специфичен фокус към младежите. Благодарение на визията на своите актьори и посланици, той оказва помощ за повишение на информираността на хората, тъкмо като една от фигурите, появяващи се в това издание, Леванте, обичана от публиката италианска певица и създател на песни. Чувствителна към разликите, които ни разделят и способна да канализира отдаденост и порив в своята лирика, тя се вписва идеално в облиците и концепцията на календара за 2023 година По време на представянето на Календара в Музей на италианския дизайн в Милано, беше обществено показана и книгата на Фабио Новембре „ ДА! ОТВОРЕНИ сме “. Следвайки решението на Lavazza да отпразнува последните 10 години от фокуса на календара си върху околната среда и обществената резистентност, „ ДА! ОТВОРЕНИ сме “ е околосветско странствуване под формата на книга, фокусирано върху полезностите, които постоянно са управлявали компанията и цялата работа от 10 години на интензивна креативна активност и съответни начинания за смяна. Произведена под художественото управление на Novembre Studio е хибридна обява, която включва дизайн на корицата от художника Емилио Исгро, поръчан от Lavazza, с цел да даде поетична интерпретация на концепцията за пътешестване, и встъпление от Мухамад Юнус, световноизвестният икономист, спечелил Нобеловата премия за мир за 2006 година за работата си по микрокредитирането. Едновременно книга със фотоси, пътепис и документиране „ зад кулисите “, тя посещава местата за фотосесии на календара в поредност от изявленията, в които Марио Калабрези слуша основните герои, които са работили по календара на Lavazza през последното десетилетие, в това число дългогодишните сътрудници Карло Петрини, Стив МакКури, Масимо Ботура, Соня и Джефри Сакс, които споделят същата визия.

„ Създаването на този том беше прелестна опция да преживеем още веднъж пътуването на компанията през последните 10 години с думите на хората, които ни въодушевяваха по пътя, и да хронифицираме еволюцията на нашите въпроси и планове за резистентност и среща с езика на изкуството, който постоянно е бил инструмент за разговор и надграждане на посланията “, разяснява членът на борда на шефовете на Lavazza Group Франческа Лаваца.  Започвайки от Торино, където са корените на компанията, това завладяващо образно и вербално премеждие обиколи целия свят, спирайки в Европа, Африка, Азия и Южна Америка, преди да дойде в Лос Анджелис, където беше създаден календарът за 2023 година Уникален апел за деяние за човечество, което е многостранно, добре осведомено, приобщаващо и фокусирано върху утрешния ден.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР