Като мултикултурна и мултирелигиозна държава, Азербайджан винаги е бил дом

...
Като мултикултурна и мултирелигиозна държава, Азербайджан винаги е бил дом
Коментари Харесай

Азербайджан ще възстанови исторически и архитектурни забележителности

Като мултикултурна и мултирелигиозна страна, Азербайджан постоянно е бил дом на представители на разнообразни народи и религии, които живеят в спокойно общуване от епохи. Ислямът, юдаизмът, християнството и други религии и вярвания съумяват да се разпространят в страната през разнообразни интервали от историята, взаимодействат си и оформят характерния набожен и културен живот в страната. Чрез този опит Азербайджан е построил просвета на приемливост, доверие и сигурност, където хората с друга религия се радват на спокойно общуване и взаимно почитание.
Азербайджан има една от най-ранните християнски общности в света, защото популацията на Кавказка Албания е обитавало територията на Азербайджан от IV век пр.н.е. до VIII век н.е. и е изповядвало християнство наред с зороастризъм. Християнската общественост, която е помогнала за оформянето на азербайджанската история през вековете, остава значима и витална част от азербайджанската просвета и общество, и християнските религиозни обекти и места за поклонение са изцяло предпазени от страната и са постоянно реставрирани. Неслучайно по време на визитата си в Азербайджан през октомври 2016 година папа Франциск похвали Азербайджан като страна за образец пред света със своята религиозна приемливост. Наред с християнските и мюсюлманските общности в Азербайджан живее просперираща еврейска общественост с дълга история в страната, продължаваща повече от две хиляди години. Докато през вековете евреите в близките райони са били преследвани, в Азербайджан те са намерили леговище.
 Дахер Ламот: Разследване на ВВC потвърди, че азербайджанци са унищожили историческа черква, за какво родните медии мълчат? Дахер Ламот: Разследване на ВВC потвърди, че азербайджанци са унищожили историческа черква, за какво родните медии мълчат?
" След следствие на BBC се потвърди през вчерашния ден, че азербайджанци са изцяло унищожили и изравнили със земята още една остаряла историческа армен...

Възстановяването и реставрирането на исторически и религиозни монументи, джамии, църкви, синагоги и храмове е неразделна част от политиката на Азербайджан на негова територия, пишат от посолството на страната до.
През последните 20 години Руската православна черква (Кафедральный собор Святых Жён-Мироносиц), Евангелската лутеранска черква в Баку или Бакинската черква на Спасителя, Руската православна черква „ Свети Александър Невски “ в Гянджа са реновирани от страната, и е издигнат православният набожен и културен център на Баку и Азербайджанската епархия. Освен това възобновяване на албанско-удинската черква Чотари в Габала и Православната черква в Баку, както и построяването на Църквата „ Непорочно зачатие на Дева Мария “ в Баку са осъществени като част от плана „ Азербайджан - земя на толерантността “ на Фондация „ Гейдар Алиев “. През 2020 година в границите на този план е изцяло възобновена албанската черква на Света Богородица в Нидж до Габала. Арменската черква в центъра на Баку е непокътната и ремонтирана от страната и е отворена за гратис прилагане от хората. В църквата има доста остарели книги, които също са грижливо защитавани.

Азербайджан също способства за опазването на християнското завещание по света: възобновяване на катакомбите „ Сан Себастиано “ по самодейност на Фондация „ Гейдар Алиев “, в това число възобновяване на катакомбите „ Свети Марцелино и Пиетро “ във Ватикана, Рим, което беше осъществено като част от двустранно съглашение сред Фондация „ Гейдар Алиев “ и Светия трон (Ватикана) за възобновяване на римски катакомби, както и издигането на монумент на княз Владимир на площада пред църквата „ Св. Владимир “, отдаден на 1025-та годишнина от приемането на християнството в Русия и 455-та годишнина от основаването на Астрахан, са измежду тези планове.
 Наргиз Гурбанова: Ще запомня България с историята и мултикултурализма й Наргиз Гурбанова: Ще запомня България с историята и мултикултурализма й
Н. Пр. Наргиз Гурбанова, дипломат на Азербайджан се съгласи да отговори на въпросите на Actualno.com,броени дни преди тя да напусне ст...
Правителството на Азербайджан също финансира реконструкцията на църквата „ Света Петка “ в Нови Сад, Сърбия. Фондация „ Гейдар Алиев “ реконструира резерват „ Трапезица “ в България, в това число 3 църкви от XIII-XIV век на територията на историческия обект. В допълнение беше предоставена помощ за реставрацията на седем църкви, датиращи от X-XII век в обитаемоте места Сен Илер, Ла-Ферен-о-Соваж, Сен Илер-ла-Жерар, Танвий, Куржу, Ревейон и Мал и Департамент Орн във Франция, както и витражи от XIV век на катедралата „ Нотр Дам “ в Страсбург, изобразяващи Дева Мария и Исус Христос.
Азербайджан е една от областите с най-стари човешки поселища с богато историческо минало и разнообразно културно завещание. Различни скални рисунки, архитектурни монументи, мостри на изкуства и занаяти, както и огромен брой артефакти, открити вследствие на археологически разкопки, свидетелстват за далечното минало на страната и нейното голямо културно завещание. За страдание близо 30-годишната окупация на териториите на Азербайджан от Армения има пагубни последствия за културното завещание на страната. Целенасоченото заличаване и умишлена немарливост към 1891 културни запаси, включващи 738 паметника, 28 музеи с над 83 500 експоната, 4 галерии с картини, 14 мемориални комплекса и 1107 културни институции, доведоха до огромна културна загуба за Азербайджан. В окупираните територии на Азербайджан преди арменската експанзия е имало 67 джамии, 48 гробници, 139 храма и църкви. Анализът на интервала от оповестяването на преустановяване на огъня през 1994 година разкрива обстоятелството, че не толкоз арменските военни интервенции, а последващите дейности на арменските управляващи са унищожили азербайджански монументи. С цел премахване на азербайджанското културно-историческо завещание държавното управление на Армения направи някои поправки в джамията Гевхар Ага в Шуша през 2017-2019 година, представяйки това свещено за азербайджанците място в медиите като персийска джамия. Джамията Гевхар Ага е издигната от владетеля на Карабахското ханство Ибрахим Халил хан и щерка му Гевхар Ага през XVIII-XIX век.
Арменската нападателна и преднамерена политика за заличаване на религиозни и културни монументи продължи по време на военните дейности от 27 септември до 10 ноември 2020 година В резултат от обстрела на азербайджански селища с тежка артилерия, на 27 септември 2020 година мавзолея на Шейх Баби в гробището в региона на Физули е съществено развален. Снаряд падна и покрай храма „ Пророк Георги “ в Бейлаганска област. По време на артилерийския обстрел на град Гянджа, ситуиран надалеч от зоната на спора, историческата постройка на гимназия в Гянджа от 1881 година е развалена. Принудени да се отдръпват от териториите на Азербайджан, въоръжените сили на Армения бързаха да отстранен и разграбят културни полезности, в това число археологически артефакти.
Богатото културно завещание на Азербайджан показва разнообразния темперамент на неговите етнически и религиозни корени. Всички културни и религиозни обекти на нейна територия съставляват скъпа част от многообразното му завещание. В тази връзка голословните „ опасения “ по отношение на „ вероятната заплаха “ за културното завещание на Нагорни Карабах в Азербайджан след освобождението му от окупация са неразбираеми за азербайджанското общество. Историческите монументи на територията на района Нагорни Карабах са строени преди няколко века и непокътнати в продължение на доста години от законните притежатели преди окупацията му от Армения. С изключение на интервала на 1992-2020 година, Армения в никакъв случай не е имала надзор над района и разнообразната историко-културна атмосфера на района е доказателство и диря за мултикултурното завещание на азербайджанското население. За разлика от предходните интервали, интервалът, обхващащ противозаконното завладяване от страна на Армения на Нагорни Карабах и близките области, е белязан от тенденциозен обир, заличаване и замяна на културното завещание, в това число християнското завещание на района, което е добре документирано и потвърдено с десетки снимкови и видео материали. Наред с унищожаването на десетки ислямски обекти, Армения е виновна за разрушение на Православната черква от 1894 година в област Ходжавенд, както и за преустройването на няколко православни и албански църкви в района в григориански жанр след умишленото им заличаване.
Делегацията, ръководена от генералния шеф на Ислямската организация за обучение, просвета и просвета (ИСЕСКО), посети освободените територии на Азербайджан през януари 2021 година и стана очевидец на мащаба на разрушенията в региона. Техническата задача на ИСЕСКО ще взе участие в процеса на оценка на културни обекти в освободените земи. Трябва да се вземе поради, че огромната част от засегнатите територии са мощно минирани и има и други невзривени муниции, което забавя процеса на оценяване. Независимо от това, държавното управление на Азербайджан няма да пести старания да възвърне предишното културно великолепие и действителната историческа фасада на всички свои територии, освободени от окупацията. С присъединяване на експерти и архитекти ще бъдат ремонтирани всички исторически и културни обекти на територията на Азербайджан, без значение от тяхната религиозна принадлежност, както и катедралата Газанчи (катедралата „ Свети Спасител “) в Шуша, която понесе леки вреди през октомври 2020 година В момента Държавната работа за запазване, развиване и възобновяване на културното завещание в границите на Министерството на културата на Република Азербайджан организира мониторинг и инвентаризация на исторически, археологически и архитектурни забележителности на териториите, освободени от окупацията, пишат още от посолството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР