Като катастрофа определи случващото се в Афганистан Жозеп Борел, върховният

...
Като катастрофа определи случващото се в Афганистан Жозеп Борел, върховният
Коментари Харесай

Байдън: Изтеглянето от Афганистан не е грешка, евакуацията продължава

Като " злополука " дефинира протичащото се в Афганистан Жозеп Борел, висшият представител на Европейския съюз за външна политика и сигурност. По думите му евакуацията на европейски служители продължава. Според последните информации, талибаните са ускорили търсенето на локални поданици, помагали на непознатите контингенти.

Най-малко 12 души са починали в и към летището в Кабул. Това съобщи за Ройтерс представител на талибаните. Според него причина за смъртните случаи са изстрели и скупчването на доста хора. Той прикани всички, които нямат нужните за пътешестване документи да се приберат. По думите му талибаните не желаят да нараняват никого. Усилията по евакуацията на чужденци и локални поданици продължава. Според Джо Байдън изтеглянето на американския контингент не е било неточност.

Нито един американец няма да бъде зарязан, даде обещание Джо Байдън в изявление за Джордж Стефанопулос по ЕйБиСиНюз. Това значи, че е допустимо американски военни да останат в Афганистан и след 31 август, когато е крайният период за напускането им. Според последните данни в страната има към 15 хиляди американци.

" Не мисля, че казусът можеше да се реши по някакъв метод. В някакъв миг ще се върнем обратно и ще забележим, само че концепцията, че има вид някак да се измъкнем без да настъпи безпорядък - не знам по какъв начин би се случило това. Не знам по какъв начин това да се случи. Ще създадем всичко по силите си, с цел да изведем всички американци и всички наши съдружници ", съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Евакуацията на чужденци от Афганистан продължава. Самолети с афганистанци към този момент кацнаха във Франция, Испания, Нидерландия. Пакистан обаче съществено стегна контрола по границите с ислямска република, с обяснението, че не желае радикални детайли под прикритие да минават в страната.

Афганистанският президент Ашраф Гани, който се намира в Обединените арабски емирства, съобщи че е напуснал по съвет на екипа си по сигурност и че задачата е била да се избегне клане. Добави, че не е изнасял пари със себе си на фона на информации, че е взел милиони долари. Все повече са дамите, които не съумяват да стигнат до работните си места. Сред тях е и тв водещата Шабнам Дауран.

" Името ми е Шабнам Дауран. Работя като публицист от шест години за телевизия Мили, когато стана ясно, че талибаните са трансформирали разпоредбите. Събрах кураж и пристигнах на работа, само че бойците от новото ръководство не ми позволиха. Казаха ми, че режимът се е сменил. Че не ми е позволено да работя и да се прибирам у дома. Моля светът да ми помогне, тъй като животът ми е в заплаха ", добави тв водещата Шабнам Дауран.

Международната общественост продължава да търси излаз от рецесията - през днешния ден Афганистан е съществена тематика в чуване на Европейския парламент и на среща на външните министри от Г-7.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР