Като Град на знанието за нас е приоритет да работим

...
Като Град на знанието за нас е приоритет да работим
Коментари Харесай

51 училища във Варна кандидатстват за изграждане на STEM центрове

„ Като Град на знанието за нас е приоритет да работим по този начин, че образованието да бъде в крайник с новите технологии, и всички деца на Варна да имат равни благоприятни условия за образование в новаторска просветителна среда, с цел да бъдат знаещи, можещи, само че и предпазени при взаимоотношението с изкуствения разсъдък, както и да имат време за игри и спорт “, това съобщи кметът Иван Портних по време на  Третия интернационален учебен конгрес, който се организира във Варна.

Той е на тема  „ Иновативната просветителна среда през призмата на прочувствената просветеност и изкуствения разсъдък – направления и провокации “ и е проведен от Община Варна, дирекция „ Образование и юношески действия “, в партньорство с МОН и НСОРБ. Форумът се организира в Икономическия университет и бе открит от Лилия Христова, шеф на дирекцията.

Кметът на Варна напомни, че все още STEM центрове са изградени  в 4 варненски учебни заведения, 3 детски градини и в Логопедичния център. Още 51 учебни заведения вземат участие с планови предложения  по Механизма за възобновяване и резистентност – за създаване на STEМ центрове и високотехнологични класни стаи.

„ Работим по план за създаване на супермодерен образователен комплекс за Математическата гимназия, който ще бъде неповторим за страната, като задачата е да създадем отлични условия за развиване на младежите, с ползи в сферите на точните науки “, сподели кметът. Той добави, че във Варна към този момент има  Гугъл референтно учебно заведение – Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи, а този вид модел на съчетаване на технологии и свободно другарство е въведен и в още 13 учебни заведения в града.

Община Варна провежда през лятото безвъзмездни курсове за деца по роботика и програмиране, които ще продължат, заради огромния интерес, сподели още кметът. Много интензивно е било и присъединяване в самодейността „ Ало Космос, приказва България “ на Атлантическия клуб, на която Община Варна бе специфичен сътрудник тази година, както и във фестивала „ Кибермагьорсници “, по време на който бяха извършени образования по програмиране, киберсигурност, отбрана в интернет.

„ Предстоят още доста нови планове, тъй като инвестицията в образованието на децата ни е най-важната задача за нас. Вярвам, че това може да се реализира с положително съдействие сред страна, локална власт и неправителствен бранш “, сподели кметът Иван Портних.

Приветствия към участниците насочиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Емил Радев, евродепутат, Красимир Вълчев, ръководител на комисията по образованието и науката в Народно събрание, Андрияна Андреева, регионален шеф на Варна, Янка Такева,  ръководител на Синдикат на българските учители, проф. Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет.

Във форума, който продължава до 1 септември, вземат участие над 270 участници от България. Сред задграничните посетители са представители на ЦЕРН - Европейска организация за нуклеарни проучвания, Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech – UPC - Барселона, Испания, University of Szczecin - Полша, Satakunta University of Applied Sciences Pori, Финландия, учебните заведения - Transylvania College Клуж - Напока, Румъния, IES Campanillas (Malaga), Испания, MTÜ Sakala Eragümnaasium Tallinn, Естония, Eleneion Primary School Никозия, Кипър, Азербайджан, Таджикистан и други. Сред българските участници са представители на държавната администрация, работодателски организации, просветителни институции, академичната общественост в областта на висшето, учебното и предучилищното обучение. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР