Като един от основателите Мирослав Севлиевски бе сред солидарните длъжници

...
Като един от основателите Мирослав Севлиевски бе сред солидарните длъжници
Коментари Харесай

Голямото убождане на "Интеркапитал"

Като един от създателите Мирослав Севлиевски бе измежду солидарните длъжници по банковия заем на фонда

© Надежда Чипева

- След няколко разсрочвания, дълговата рецесия на имотния фонд на юпитата от " Новото време " предстоящо застигна облигационерите

- " Интеркапитал пропърти дивелопмънт " спря да обслужва отговорностите си към тях откакто съумя да погаси заема към Пиреос банк, където солидарни длъжници бяха и част създателите на сдружението

- Въпреки че облигационната емисия е застрахована в " Евроинс ", вложителите получават алегорична част от компенсацията, на което са разчитали Още по тематиката
Кредитната война на Таралежите

Банка Пиреос изиска банкрута на " Интеракапитал пропърти дивелъпмънт " - имотния фонд на юпитата от " Новото време "
13 май 2016
" Интеркапитал ПД " заяви за следващи финансови проблеми

Фондът за парцели е спрял да заплаща отговорностите си по заем за 1.1 млн. лева към Банка Пиреос
27 сеп 2015
Пазарът на корпоративни облигации е на практика затворен

Инвеститорите са внимателни поради проблематичните излъчвания и новите покупко-продажби са съвсем единствено авансово контрактувани и вътрешногрупови
15 сеп 2013 Когато преди 13 години група царски юпита сътвориха партия " Новото време ", те избраха за собствен знак таралежа, с цел да показват неотстъпчивост със статуквото. А редом с политическия, стартираха и бизнес план - капиталовото сдружение за ваканционни парцели " Интеркапитал пропърти дивелъпмънт ". Явно, въпреки всичко в това са били по-добри, тъй като макар залеза на партията и макар нашествието на международната рецесия, фондът оцелява и до през днешния ден, въпреки и на ръба. В последните години той мина през многочислени забавяния в заплащанията, преструктуриряния на задълженията и иск за неплатежоспособност.

От август насам обаче " Интеркапитал " публично е в несъблюдение по облигационната си емисия, записана от пенсионни и взаимни фондове, както и от банки. И внезапно те усетиха действителната заплаха да се надянат на към момента наежените бодли, защото макар че част от обезпечението по емисията е застраховка от " Евроинс ", компанията откри съображение да понижи застрахователната сума на половина от остатъчния дълг за 2.4 млн. евро и да приключи контракта. Парите не са толкоз, че да провокират земетресения, което даже ненапълно обезсмисля и воденето на дълги и комплицирани каузи. Но въпросът е казус, който може да зададе звук за каскада от проблеми с други излъчвания. А също и да навреди на бъдещи емитенти, при които към този момент застраховката ще може да служи за гаранция.

Фокусът с изчезналата гаранция

По време на рецесията всеобщата процедура по проблематичните облигационни излъчвания беше да се дава пролонгация, вместо да се пристъпва към дейности, въпреки постоянно това единствено да отлагаше неизбежния край, постоянно придружен и с неточни дейности на длъжника. При " Интеркапитал " също през годините имаше серия предоговаряния, които малко или повече даваха въздух, и въпреки и със закъснение в границите на разрешените 30 дни фондът успяваше да прави идната вноска. Преди четири месеца обаче след следващото и този път отказано искане за отсрочка компанията освен забави, само че и изцяло пропусна заплащане на главница плюс рента за общо 157.6 хиляди евро.

Тъй като емисията е застрахована в " Евроинс ", на 28 септември довереникът на облигационерите, Инвестбанк, алармира за настъпилото застрахователно събитие. Седмица по-късно, на 3 октомври, " Евроинс " оповестява, че ще заплати вредата, само че не колкото е поискано, а на половина и превежда по сметките на облигационерите 78.8 хиляди евро.

Мотивите за редукцията са в настъпило незнайно до този миг събитие - посредством изпълнително дело е причислен нов заемодател - " Ави консулт ". На 7 септември излиза наяве, че той е изкупил взимане на " Мидия " - един от строителите в курортния комплекс " Марина кейп " в Ахелой, който е основнияат актив на " Интеркапитал ". В качеството му на подобрител новият заемодател декларира, че ще упражни право на задържане на парцели за 542.7 хиляди лева Така, базирайки се на член 136, алинея 4 от Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД), " Ави консулт " се явява с привилегия пред останалите обезпечени кредитори и има право на 0.1% обезщетение за всеки ден веселба по погашение на вземането си. Това съгласно " Евроинс " трансформира параметрите по застрахователния ангажимент и слага компанията в неподходяща обстановка. Освен това, учредявайки втора подред ипотека в интерес на довереника на облигационерите, " Интеркапитал " е оповестил 7.8 хиляди кв. м търговски площи в курортния комплекс, само че застрахователят е открил, че 49% от ипотекираните парцели са обекти за здравни, обществени и културни действия, което трансформира размера на обезпечителната им стойност.

Тези условия дават на " Евроинс " съображение да стъпи на Кодекса за обезпечаване и да се позове на член 364, съгласно който може да изиска смяна на контракта, а в случай че тя не се одобри, да го приключи, като по към този момент настъпили вреди, изплати по-малко обезщетение. " Застрахователната лавица е прекъсната и не предвиждаме други заплащания по отношение на нея ", обявиха от компанията пред " Капитал ".

Към сегашния миг облигационерите имат да получават още 2.4 млн. евро по заема, издаден през 2007 година с автентичен размер от 5 млн. евро, рента 6% и падеж след разсрочване - 14 август 2022 година Най-много имат да получават Пощенска банка, пенсионните фондове на " Доверие " и " ДСК - Родина ", договорни фондове. Вариантите пред тях са да си получат парите минават през правосъдни каузи: на единия фланг против " Интеркапитал " посредством произвеждане по неплатежоспособност, в което да се разпродадат ваканционните му парцели за към 35.6 млн. лева по доклад за предходната година, а на другия - против застрахователя за несъблюдение на уговорката за покриване на цялостния риск от неплащане и за безпричинно преустановен осигурителен контракт. Всички тези дейности изискват време, както и спомагателен финансов запас, който облигационерите занапред пресмятат дали си заслужава. Решението по какъв начин да действат следва да се вземе на 18 декември на следващо изключително общо заседание. Тече и избор на адвокатска адвокатска фирма, която да подеме правосъдната борба. " Евроинс " приключи застраховката на облигационната емисия и заплати на вложителите 50% от пропуснатата вноска по заема.
На втори проект

Причината за неволите на облигационерите ненапълно е, че те останаха последни на опашката кредитори. Освен към тях, " Интеркапитал " дължеше и солидни суми на банки, които едно по едно бяха изчиствани и до скоро главно беше останал дълг към Пиреос банк за към 8 млн. евро. През 2015 година банката даже откри произвеждане по неплатежоспособност против " Интеркапитал " и наложени запори на активи. Деликатният подробност тогава бе, че под забрана се озова и персонално имущество на основни лица към " Интеркапитал " - някогашният министър на енергетиката Мирослав Севлиевски, Николай Майстер и изпълнителният шеф на самия фонд Величко Клингов. Те очевидно са подсигурили и персонално заемите, с цел да получат по-изгодни условия по заемите, само че този проблем се изпари, когато банката и " Интеркапитал " реализират конвенция, по силата на която през март Пиреос отдръпна желае за неплатежоспособност. И разумният въпрос е от кое място фондът е намерил пари да заплати на банката.

Детайлите по договорката проличават по-късно от доклади и обществени регистри, съгласно които вземането на Пиреос е трансферирано посредством цесия към обвързваното сдружение " Фючърс кепитал " - в управлението му са изпълнителните шефове на медиатора " Интеркапитал маркетс " Николай Майстер и Михаела Колева, дружно с Цанко Коловски, а притежатели са NVM Trading на Николай Майстер и " Инвест фонд мениджмънт ", на който Севлиевски е изпълнителен шеф. Посредник по договорката е " Марина кейп пропъртис ", дъщерно сдружение на " Интеркапитал ", посредством което се ръководят парцелите в курорта. " Фючърс кепитал " разпорежда на " Марина кейп " да подписа контракт за придобиване на вземания за главници по банкови заеми в размер на 8.5 млн. евро, обезпечени с първа подред ипотека върху въведени в употреба парцели от 15 хиляди кв.м на цена 4.5 млн. евро. Според висванията в имотния указател на 6 юли " Марина кейп " заплаща на Пиреос 14.2 млн. лева, а 40 дни по късно, на 16 август, трансферира вземането си на " Фючърс кепитал " за 8.2 млн. лева

Самото то пък набира тези средства с облигационна емисия през юли. Тя е за 5 млн. евро и е записана съвсем напълно от повсеместен пенсионен фонд " Бъдеще ", който влага в нея близо 4% от активите си. Той се ръководи от едноименната пенсионна компания, която дели една офис постройка с " Евроинс " и е огромен вложител сдружения от групата на притежателя на застрахователя " Еврохолд България ". Самият " Евроинс " става осигурител и на новата емисия, а редом със договорката, собствеността във " Фючърс кепитал " е изменена и сдружението се снабдява с нов едноличен акционер - " ФЛ Кепитъл ", което е благосъстоятелност на Цанко Коловски и Атанас Кънчев. Последният е някогашен зам. финансов министър в кабинета " Станишев " от квотата на Движение за права и свободи, някогашен шеф на Държавен фонд " Земеделие ", а понастоящем е в управлението на " Булстрад ". Кънчев става и ръководител на борда на " Фючърс кепитал ", въпреки по първичен дневен ред да се предвиждало това да е Илиян Динев, който към този момент е в управата на много сдружения, в които фондовете на " Бъдеще " влагат.

Междувременно без банкови ипотеки и запори съвсем изцяло замръзналите продажби на парцелите в курорта внезапно ненадейно претърпяват взрив и единствено за няколко месеца продажбите са десетки - повече, в сравнение с за последните няколко години. От " Интеркапитал " не дадоха отговор на въпроса какъв брой парцела са продадени до момента и какъв е приходът от тях, само че прецизираха, че част от прехвърлянията са в интерес на купувачи - кредитори, които са водили и спечелили каузи. " В тези случаи " Интеркапитал " съумя на реализира договореност със съответните клиенти, като с придобиване правото на благосъстоятелност върху съответните парцели, същите заявиха липса на бъдещи искания към сдружението ", дадоха отговор оттова в писмо до " Капитал ".

Кой кого ще съди

Интеркапитал " би могло да съди " Евроинс " за несъблюдение на контракта, съгласно който застрахователят поема риска от неплащане от страна на " Интеркапитал " в интерес на всеки облигационер на която и да е дължима и изискуема вноска, по главница и/или договорна рента с предел от 6.1 млн. евро. " Ние сме упълномощили финансово-правен разбор на обстановката, само че предварителните ни изследвания демонстрират, че разновидността за правосъдно решение на въпроса, което ние да предизвикваме, ще бъде доста дълъг във времето и извънредно безценен като разноски и в това време с минимални шансове за наш триумф на този стадий. Ето за какво съгласно нас изходът е в реализиране на договореност сред всички кредитори на сдружението на основа на препоръчаното от нас на облигационерите през септември тази година ", разясняват от фонда.

Дружеството не възнамерява дейности и против " Ави консулт ". " Следва да се означи, че сред ИКПД и новопоявилия се заемодател с право на задържане не съществуват директно каквито и да било договорни взаимоотношения ", написа още в писмото на изпълнителния шеф Величко Клингов до редакцията.

" Евроинс " също не мисли да подхваща дейности против " Интеркапитал ", макар че счита, че търпи репутационни вреди. Дружеството не пожела да каже какъв брой облигационни излъчвания застрахова, само че е едно от дейните на пазара въпреки и най-вече за свързани и близки компании. " Структурата на полиците за застраховка на други облигационни излъчвания на наши клиенти е сходна. До момента при тях не са възниквали необикновени условия като тези по полицата на " Интеркапитал ", показаха от застрахователя.

Според имотния фонд проблемите могат да се разрешат, в случай че вложителите потърпят още малко и вместо да водят правосъдни каузи, дадат поредна пролонгация. От тяхна позиция обаче " Интеркапитал " постави много старания да покрие банковите си заеми, а незабавно по-късно показно спря да заплаща по облигациите, което оставя неприятен усет. А и помощта на " Бъдеще " и " Евроинс " за " Фючърс кепитал " основава чувство за синхронизирани дейности в ущърб на притежателите на книжата.

" Така се получи, че преди рецесията банковите заеми се преоформиха като облигационни излъчвания и рискът се изнесе от банките върху нас ", разяснява представител на пенсионен фонд, осведомен с проблема, който избира да остане в анонимност. Според него в тази ситуация наложително би трябвало да има реакция на облигационерите, с цел да се защитят от сходни рискови рецидиви при други излъчвания, в които си вложили - от една страна, против сходно миниране на застраховката като поръчителство, а от друга - против моралния риск да не се глоби неизряден дебитор. Или казано по различен метод - въпреки и скъпи, делата могат да послужат като застраховка против нови убождания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР