Като доброто вино, някои части на човешкия мозък се нуждаят

...
Като доброто вино, някои части на човешкия мозък се нуждаят
Коментари Харесай

Някои области от мозъка съзряват след 50-годишна възраст

Като положителното вино, някои елементи на човешкия мозък се нуждаят от десетилетия, с цел да съзреят, откриха откриватели. 

Има мозъчни области, които не реализират цялостния си капацитет преди да достигнем солидна възраст.

Способността да се прави оценка прочувственото положение на другите хора, да вземем за пример, доближава пика си през 40-те и 50-те години от живота.

“Във всеки възрастов интервал ставаме по-добри в избрани неща, по-неумели в други, а при трети няма нито развиване, нито спад ”, споделя Джошуа Хартшорн от Масачузетския софтуерен институт (MIT), който е един от създателите на изследването. Съавторът му Лаура Джермайн акцентира, че планът им демонстрира картина на измененията през живота, друга от картината, описвана всекидневно от логиката на психиката и неврологията.

Хартшорн и Джермайн са провели огромен онлайн опит, в който хора на всякаква възраст са имали опция да се трансфорат в обект на проучване. Интернет страниците на учените - gameswithwords.org и testmybrain.org, съдържат когнитивни проби, които могат да бъдат решени в границите на няколко минути. Чрез тези уеб сайтове екипът е събрал данни от почти 3 милиона души през последните няколко години.

През 2011 година Джермайн е разгласила публикация, съгласно която способността да се разпознават лица се усъвършенства до началото на 30-те години от живота, а по-късно стартира да се утежнява. Почти по същото време Хартшорн открива, че краткосрочната образна памет доближава пиковите си благоприятни условия в ранните 30 години.

Заинтригувани от тези открития, учените са решили да изследват и други източници на данни, защото интернет би могъл да изкривява резултатите. Те са почнали да събират и проучват данни от измервания на интелигентността, провеждани преди десетилетия. Различните проби обгръщат към 30 индикатори като дарба за запомняне на числа, за образно търсене, за нареждане на пъзели и така нататък Хартшорн и Джермайн са създали способ за разбор на информацията, даващ опция за съпоставяне на възрастовите пикове за всяка дарба. Оказало се е, че няма един-единствен пик за всички индикатори. Скоростта на култивиране на информация, да вземем за пример, е с най-високи стойности към 18-19 години, а по-късно внезапно стартира да понижава. Същевременно краткосрочната памет продължава да се усъвършенства до почти 25-тата година и стартира да се утежнява след 35-тата. Способността да се прави оценка прочувственото положение на хората доближава върха си доста по-късно - през четвъртото и петото десетилетие от виталния път.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР