Като динамична, но не критична определи ситуацията в страната директорът

...
Като динамична, но не критична определи ситуацията в страната директорът
Коментари Харесай

Николай Николов: До момента пожарите не застрашават населени места

Като динамична, само че не сериозна дефинира обстановката в страната шефът на Групово дело ПБЗН основен комисар Николай Николов.

Той уточни, че повече от 450 пожарникари и 117 противопожарни автомобила са на терен в напъните за преодоляване и погасяване на пожарите, подпомагани от чиновници на горските стопанства, армията и доброволци.

Първата задача на пожарникарите е ограничението на заплахите за обитаемоте места. За наслада, няма починали при пожарите през последните дни и това в огромна степен е заслуга на огнеборците. И все още, на никое място в страната няма заплаха за обитаеми места, заключи обстановката основният комисар.

Сериозен проблем за сътрудниците ми са неподходящите метеорологични условия – мощен вятър, високи температури и изсъхнала растителност – фактори, които подкрепят бързото разгръщане на пожарите, само че ние не можем да им повлияем. Можем обаче да сме виновни и да не усилваме риска с нашата човешка активност. Затова се обръщам към всички сънародници – да не се пали огън и по опция в околните дни да се ограничи потреблението на техника, с цел да ограничим мотивите за пожари.

Поздравявам сътрудниците пожарникари и служителите на реда, които избавиха през вчерашния ден два човешки живота при срутището в курорта „ Албена “.

Главният комисар заяви данни за работата на дирекцията от началото на август до през днешния ден:

На общо 2022 сигнала за катастрофи са реагирали чиновниците на пожарните служби в страната; премахнати са 1601 пожара, като с директни материални вреди са 250 от тях. Извършени са 361 аварийно-спасителни и помощни интервенции, като при 42 от тях е оказано подпомагане след ПТП.

Оперативната конюнктура все още, по данни към 16 часа:

До посочения час през днешния ден звената за “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” на територията на страната са реагирали на 95 сигнала за катастрофи, от които 74 пожара, 17 аварийно-спасителни действия и 4 лъжливи сигнали.

Силите и средствата на звената за ПБЗН вземат участие в локализирането и ликвидирането на 45 катастрофи, с 137 единици техника и 403 чиновници в областите: Ямбол, Хасково, Сливен, Пазарджик, Пловдив, Бургас, Варна, Ст. Загора, Враца, Благоевград и Добрич.

Активна помощ пожарникарите получават от българската войска – в гасенето са взели участие 2 хеликоптера, 2 противопожарни автомобила и 20 индивида мобилно формирование.

Участват и над 45 индивида от доброволните формирования, пожарен автомобил и високопроходима машина, 2 водоноски и друга техника.

В защитата на произшествията са ангажирани и към 40 чиновници на полицията. От ДГС вземат участие 35 чиновници и 7 автомобила.

Действащи огромни пожари на територията на страната:

Област Пазарджик

На 10.08.2022 година в 10:56 часа в ОЦ при РДПБЗН – Пазарджик е получен сигнал за пожар в сухи треви и шубраци, който е обхванал и горски масив в землището на с. Црънча, община Пазарджик. Към 16 часа пожарът е премахнат, само че преди този момент е развивал на огромна повърхност при съществуването на мощен вятър. Обхванатата повърхност е 20 дка суха трева и 60 дка млада букова гора. На мястото на произшествието са работили 2 ПА с 11 чиновници от РДПБЗН – Пазарджик. 20 военни с 1 ПА. Участие взе и 1 бр. хеликоптер от Военновъздушни сили на МО.

Област Ямбол

Около 11 часа в ОЦ при РДПБЗН – Ямбол е получен сигнал за пожар в сухи треви и горски масив в региона на с. Раздел, община Елхово, област Ямбол. Към 16:00 часа пожарът не е стеснен, обхванал е повърхност от над 1000 дка, част от която в млади борови насаждения. Местността е труднодостъпна и при съществуването на мощен вятър пожара се популяризира.

В пожарогасенето вземат участие 5 ПА с 11 чиновници от РДПБЗН – Ямбол.

Предислоциран е и 1 ПА с 3 чиновници от РДПБЗН – Сливен.

Област Хасково

На 10.08.2022 година в 10:07 часа в ОЦ при РДПБЗН – Хасково е получен сигнал за пожар в

сухи треви, шубраци и горски масив в региона на с. Брягово, община Хасково.

Към 15:00 часа пожарът не е стеснен. Обхванатата повърхност не е конкретизирана.

В гасенето вземат участие 5 ПА с 22 чиновници от РДПБЗН – Хасково и 15 чиновници на горско стопанство. Очаква се, заради труднодостъпния терен локализирането да отнеме време.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР