Като човек, живял в повече от една страна отвъд родната,

...
Като човек, живял в повече от една страна отвъд родната,
Коментари Харесай

Защо винаги си мислим, че в чужбина се живее по-добре

Като човек, живял допълнително от една страна оттатък родната, мога да ви кажа, че разлики има, и то не всеки път са за положително!

Ето и най-честите аргументи за какво се изтезаваме, че в случай че сме някъде оттатък Българските граници ще ни е по-добре:
 image2_16x9.png Хороскопът за МАЙ: време за прекарвания, пристрастености и непредвидени обрати На фокус
Гледали сме прекомерно доста филми – филмите ни размътват главите , факт. Карат ни да забравяме проблемите, действителността и да си позволим малко да помечтаем: “ Ами, в случай че аз бях Кари Брадшоу и живеех в блестящия, баснословен манхатан и излизах с господин Тузар... ”, всеки има право да помечтае.

 г Thinkstock

Но филмът има край, а нашият живот не е единствено низ от положителни и щастливи моменти. Има си и стадии сложни, когато имаме потребност да споделим с другар, със фамилията, непосредствен на сърцето. И когато тези хора са надалеч, а в близост има единствено лъскаво облечени типажи, които са по-изкуствени от артисти, тогава везе не ни е толкоз занимателно.

Считаме фейсбук за огледало на света – избираме да прекарваме безбройни часове в обществените мрежи (било то фейсбук, инстаграм или нечий блог), като си мислим, че те непроменяемо отразяват чистата истина. Е да, но не.

Всеизвестен факт е (за който постоянно си затваряме очите), че онлайн слагаме единствено хубавите неща , тези, за които желаеме близките да ни се радват... и даже мъничко завиждат. И тук не става съпрос единствено за живота отвън България, само че постоянно в случай че имаме другари, които живеят в чужбина, и гледаме техни фотоси или изявления едно фино гласче в нас ни изтезава: “ Ами, в случай че това беше ти...

 г Thinkstock

Винаги ще го има това гласче и постоянно егото ще ни изтезава. Но истината не е на екрана, истината е към нас и не всеки път това, което виждаме на фотоси , е чистата истина.

Приемаме всичко за даденост – а питали ли ли сте се по какъв начин бихте се приспособили към безвкусна и безумно скъпа храна, към високи сметки или повишени цени на услугите, в това число (мили дами) всичките козметични процедури .

Какво разбирам под повишени? За образец, оформяне на вежди – 20 евро междинна цена. Няма даже да влизам в елементи по отношение на боядисване на коса, разтривки и прочие капризи. Тези неща се осъзнават с времето, само че от време на време е късно. Което ме води и до идната причина да желаеме да избягаме:

Нямаме база за съпоставяне – това още веднъж ме връща към първата точка или неналичието на действителна преценка за нещата. Понякога даже и да сме пътували на отмора до дестинацията, която желаеме да създадем наш дом, нещата могат да са радикално разнообразни в случай че решим да се установим там за непрекъснато.

 г Thinkstock

За образец мога да посоча Париж – град фантазия за множеството хора като мен, които от пръв взор се влюбват в него. Но когато събрах храброст да отпътува и да заживея там, внезапно осъзнах какъв брой огромна е разликата сред това да си на отмора там за седмица-две и да живееш за по-дълго . Започнаха да ми вършат усещане бездомните и мизерията (да, и там има и то доста!) , да се нервирам на грубите парижани (те са известни с навъсеното си и жлъчно поведение), построих нетърпимост към ужасното тъмно време (мрачно като тях самите).

 г Thinkstock
 image2_16x9.png Хороскопът за МАЙ: време за прекарвания, пристрастености и непредвидени обрати На фокус
Идеализираме нещата – постоянно съм се удивлявала на другари, които като костюмирани и излъскани банкери в лондонското сити са и доста прилежни жители. А същите тези хора, един път прекрачили границата развързват колосани вратовръзки в чалга клубовете и размятат изкараните с безсънни нощи пачки .

Когато са в Англия, внимават къде си изхвърлят боклука, не пушат в затворени пространства и ми отварят вратата като на дама. Тук, на наша почва се държат по радикално друг метод, тук важи единствено едно предписание: “Ако номерът мине! ” Така и не разбрах ние не желаеме ли джентълмени и за какво тук може да  се тровим с пушек и да живеем в мръсотия.  

 г Thinkstock
 Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER Edna предлага Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER
Като цяло избираме на мислим, че щастието е там някъде, другаде, единствено не тук и в този момент . Докато един ден, откакто сме си блъскали главите, живели сме от куфари и тук и там, изразходвали сме ненужно време и сила да се питаме за какво все не ни се полчават нещата, не сме разкрили, че щастието си го вършим ние самите и то единствено в случай че се отдадем на сегашното .

Да, неспорно има върху какво да се работи, както над страната ни, по този начин и върху нас самите. Но в случай че за миг спрем да гледаме към непознатото със злоба и към чужбината като към избавителен остров,  можем да усетим слънцето, което огрява и нашата улица .

Автор: Николета Белчева 

 г Thinkstock

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР