Като част от проекта Ваканция, ура 2019, който събира добри

...
Като част от проекта Ваканция, ура 2019, който събира добри
Коментари Харесай

Пица с блат от тиквички

Като част от плана " Ваканция, ура 2019 ", който събира положителни хрумвания за превозване на свободното време през летните месеци отвън учебно заведение, " Детски Дневник " ще разгласява поредност от хрумвания за здравословна и забавна храна, която можете да приготвите дружно с дребните или да оставите напълно в ръцете на по-големите деца.

Автор на рецептите е Станка Стоянова - обществен бизнесмен и кулинарен блогър. Тя е част от Управителния съвет на фондацията " За храната ", която си слага за цел да откри социална поддръжка за основаването на привички за здравословно, пълноценно и природосъобразно хранене на децата във всички възрасти (още за фондацията прочетете тук). " Детски Дневник " разгласява рецептата от блога й Know how to cook.

Пицата е обичана както на децата, по този начин и на възрастните. Днес ви предлагам малко да я променим, като заместим обичайния блат от тесто с подобен от тиквички. Не бързайте да се мръщите, тъй като се получава толкоз вкусна, колкото обичайна. Най-хубавата част е, че децата могат да се включат в приготвянето й, като оказват помощ за гарнирането й.

Необходими артикули (1 пица с диаметър 20 см)

За блата
100 гр. тиквички
1 малко яйце
1 с.л. брашно по желание
1 с.л. тънко настърган кашкавал
1/8 ч.л. сушен риган
щипка сол

За гарниране
3-4 с.л. доматено пюре
1/2 глава червен лук
1/2 зелена или алена чушка
1 гъба печурка
1-2 маслини каламата без костилка
2-3 с.л. едро настърган кашкавал
щипка сушен риган
няколко листа свеж босилек

Начин на подготвяне
 Пица с блат от тиквички
© Станка Стоянова

Включете фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор или 180 градуса в режим с горен и низък реотан.

Измийте тиквичката й я подсушете. Настържете я на едро ренде. Изстискайте настърганата тиквичка, с цел да отцедите част от течността й.

В купа благодарение на вилица разбийте яйцето и прибавете отцедената тиквичка. Разбъркайте деликатно. Прибавете брашното, ригана и настъргания кашкавал. Смесете всички артикули.

Застелете подобаваща плитка тавичка с хартия за печене. Разстелете на тъничък пласт сместа за блата. Сложете във фурната и печете, до момента в който блатът стане подготвен.

През това време подгответе зеленчуците, с които ще гарнирате пицата. Измийте ги, подсушете ги и ги нарежете на тънки шайби. Разбъркайте доматеното пюре с щипка сушен риган. Ако употребявате пюре от пресни домати, наложително го обработете термично за няколко минути, с цел да се сготвят доматите и да се изпарят соковете им.
Извадете готовия блат от фурната. Намажете го с доматеното пюре. Поръсете с част от кашкавала. Подредете зеленчуците. Поръсете с останалата част от кашкавала.

Върнете пицата във фурната. Печете, до момента в който кашкавалът се разтопи. Извадете я от фурната и я поставете върху решетка да се охлади.

Гарнирайте с листенцата босилек и поднесете.

За гарниране на пицата могат да се употребяват артикули, разнообразни от посочените.

Всичко, което би трябвало да знаете за: С децата в кухнята (223)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР