Като част от пренастройване на политиките и мерките по плана

...
Като част от пренастройване на политиките и мерките по плана
Коментари Харесай

Предлагаме на Брюксел ТЕЦ само през зимата и квартални слънчеви топлоцентрали

Като част от пренастройване на политиките и ограниченията по проекта за възобновяване и резистентност и на новата стратегия " Околна среда 2021-2027 ", финансирани от европейския бюджет, България предлага на Брюксел въглищните електроцентрали да продължат да работят, до момента в който е допустимо стопански, а за държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " да сеп лаща, с цел да може през зимата да покрива на пиковото ползване на електрическа енергия. Около 500 млн. лева от остарялата оперативна стратегия " Околна среда ", която работи до 2023 година, " увисват " и в този момент ще се прелокират средствата към други хрумвания или етапи от към този момент почнали планове ще се трансферират към новата стратегия, която още не е контрактувана изцяло. Няма късмет да се извърши планът за създаване на инсталацията за изгаряне на RDF горивото от боклука за потребностите на столичната топлофикация, който получи 180 млн. лева от Европейска комисия.

Това съобщи вицепремиерът по климатичните промени и екоминистър Борислав Сандов пред публицисти в четвъртък. Той сподели още, че на Брюксел предлагаме да се разшири желанието по новата стратегия да се финансира с 600 млн. лева подмяната на старите отоплителни уреди и да се надгради с опция и за слагане на слънчеви покриви на къщите , за могат потребителите да станат и производители на ток. Залага се и основаването на квартални слънчеви топлофикации и развиване на мрежите с варианти за предпазване на създадената електрическа енергия от възобновими източници за потребление при потребност.

" Събуждаме Съвета за Зелената договорка, ще се задълбочи работата за правенето на 15-те пакета по досието " Готови за Цел 55 " за понижаване на парниковите излъчвания с 55% до 2030 година и други значими въпроси на равнище енергиен и зелен преход ", съобщи Снадов.

По думите му извънредно значимо е дефинирането на енергийна беднотия, с цел да може към това да се структурират плановете. Управлението на почвите до момента е било подценявано, само че това е естествено усвояване на СО2 и битка против ерозията.

Екоминистърът означи, че е значимо доста бързо средствата от предишния интервал за забавени главно водни планове да се пренасочат към идващия интервал на финансиране или за ограничения, които доста бързо могат да се осъществят.

Става въпрос за към 500 млн. лева рискови, които по думите на Сандов " увисват " . 265 млн. лева от тях са за редица ВиК планове. Този на ВиК Добрич обаче ще бъде трансфериран напълно за следвагия програмен интервал до 2027 година, защото едвам през предходната седмица водният оператор се е схванал с курорта " Албена " за закупуване на негово пречиствателно оборудване, което е основно за осъществяването на целия воден план.

" Не може да се приключи до 2023 година градежът за инсинератор в центъра на София след решенията на Върховен административен съд за публичните поръчки. Този план за изгаряне на RDF гориво за произвеждане на топлонерегия беше последният, финансиран от Европейска комисия, сходни съоръжения даже към този момент се закриват ", изясни Сандов. По думите му Столичната община би трябвало да вземе политическото решение да се откаже от предоставените ѝ за този план 180 млн. лева ., с цел да може те бързо да се пренасочат към други планове в интерес на софиянци.

" Ако не се откажат, ще би трябвало да предприемем други дейности ", добави той. " Този план има знаци и откакто е изработен заводът за сепариране на този боклук, би трябвало да се търси решение за тази секта. В момента са два разновидностите за RDF отпадъците – записаното краткотрайно решение за извозването и изгарянето им в циментовите фабрики. Това може да стане непрекъснато решение с дълготрайни контракти. Другият вид е да се откри друго място за друга апаратура, която на друго място с други средства да се построи ", сподели Сандов по отношение на лансираната от веципремиера по еврофондовете и финансов министър Асен Василев концепция мощ за изгаряне на боклуци да има в комплекса " Марица Изток ". " Ако не откри решение за различен оператор, в това число частен, може и RDF отпадъците на София да се изнасят и други страни " , изясни екоминистърът.

Той сподели, че се планува " увисналите средства " да се пренасочат към подсилване на язовири и свлачища, които са в сериозно положение. За идващия програмен интервал желанието е 50-60 млн. лева да се употребяват в всеобща акция за залесяване, каквато в последните десетилетия не се е случвала, само че би трябвало да се засаждат верните типове, които имат значение за климата, " а не да изсъхнат след някоя година и да сме създали нелепост ". Планът държавните горски предприятия да обезпечат посадъчния материал и в засаждането да се ангажират хора, изключени от пазара на труда. Ще се основат естествени горски пояси край пътища като филтър за прахови частици и звук.

Следващата седмица ще има цялостна тактика за прелокиране на средства, които са забавени. Предстои аудиенция визита в Брюксел, с цел да се обсъдят тези въпроси и по какъв начин да изпълнят знаците на изтичащата оперативна стратегия и да се разиска идната до 2027 г, по която има рецензии от страна на Еврокомисията.

България е предложила по новата стратегия над 800 млн. лева за ограничения за въздуха , само че Европейска комисия счита, че 660 млн. лева от тях не са допусними. България желае програмата за промяна на остарели печки на дърва с климатици, която е за 600 млн. лева, да се надгради с с включване на възобновими източници, с цел да се стигне по-директно до зеления преход. Проблем има и с плануваните 60 млн. в. за субидиране покупката на електрически автомобили .

" Ще предложим всеобщо слънчеви покриви на семействата, дружно с подмяната на отоплителните уреди и слагане на слънчеви панели ", изясни Сандов. Той добави, че с енергийното министерство се работи по облекчение на присъединението на домакинските ВЕИ към електропреносната мрежа, а не да чакат " като че ли са нуклеарна централа ".

Екоминистърът означи, че потреблението на въглищата е основно за утвърждението на националния проект за възобновяване и резистентност, който бе импортиран за утвърждение от Брюксел предишния октомври и в този момент се чака на 15 февруари Европейска комисия да каже дали ще удържи още веднъж периода за финалното решение, както е поискало българскот оправителство.

" Въглищата провокират сериозен спор и са обект на рецензия . Предложили сме на Европейска комисия да не е определящо по кое време ще излезем от въглищния бранш, което стопански ще стане преди политическото решение за датата. Идеята е да продължим да употребяваме въглища повече време, само че не от самото начало. Необходимостта от тях е поради пика на ползване на ток през зимата. Искаме да ги употребяваме единствено при последна нужда, а праз останалото време да се ползват повече политики за възобновими енергийни източници ", изясни Сандов.

Той уточни, че концепцията е държавната Топлоелектрическа централа да получава финансиране, с цел да работи в пиковите през зимата интервали. По думите му от Европейска комисия ще се желае финансиране за изследване на опциите на производството на ток от ситуирани в морето вятърни централи, което може да притегли по-късно доста частни вложители.

Посочи съхранението на сила като другото значимо нещо и счита, че разширението на мощностите на помпено-акумулаторните водно-електрически централи (ПАВЕЦ) като опция за предпазване на повече сила, създавана в моменти, когато потреблението е едва, с цел да се употребява в пикови моменти.

Сандов сподели още, че се разисква да се планува еврофинансиране за отчуждаване на площи за залесяване, само че казусът сега е, че регионалните шефове не са планувани като бенефициенти по веропрограмата. " Заради изгубеното дело на Еврокомисията поради градежите в предпазените зони край Калиакра, би трябвало да се изкупят назад земи в района, с цел да се възвърне и отбрани зоната и да се подсигурява, че няма да има застрояване. Регионална инспекция за опазване на околната среда нямат подобен потенциал и се търси метод за решение на казуса. Сега това е възможно по оперативната стратегия единствено за терени европейската екомрежа " Натура 2000 ", само че в някои градове има паркове, които са в такива зони, и общините могат да се възползват ", разяснява екоминистърът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР