Катерицата е едно от най-популярните горски животни, което предизвиква усмивки

...
Катерицата е едно от най-популярните горски животни, което предизвиква усмивки
Коментари Харесай

Катерица

Катерицата е едно от най-популярните горски животни, което провокира усмивки на трогване поради приликата си с плюшена играчка. Катериците са известни с това, че през цялото лято натрупат ресурси за зимата и това е в основата на доста разкази за горски животни, предопределени за деца.

История на катерица

Катериците са известни на хората от най-древни времена. На процедура това горско животинче не е претърпяло основна смяна на външния си тип през вековете. Зоната на разпространяване на катериците включва цяла Европа, Сибир, Кавказ и доближава до Индокитай. Катерицата живее там, където има горички или гъсти борови гори. Тя заобикаля слънчевите сектори.

Стандарт на катерица

Обикновената катерица е от отряд гризачи. Дължината на тялото на катерицата доближава до 25 сантиметра. Дължината на опашката на катерицата е към 20 сантиметра. Височината на това красиво горско животинче е към 20 см сантиметра, само че от време на време доближава и по-голяма височина. Възрастната катерица тежи малко - към 250 грама. На върха на дребните си уши катерицата има снопчета косми, които наподобяват на четки. Козината на катерицата е червеникаво-кафява. През зимата рижавите косъмчета се смесват със сиво-бели, които оказват помощ на катерицата да се крие от хищниците в снега. Съществуват катерици, които са изцяло рижави, както и такива, които са с напълно черна четина. Срещат се изцяло бели катерици, което е огромно изключение.

Грижи за катерица

Катериците живеят в хралупите на дърветата и в остарели стволове. В редки случаи катерицата прави своята къщурка наоколо до ствола на дървото, където се раздвоява някой огромен клон. Къщичката на катерицата е затворена, с цел да пази животното от капризите на времето и от хищниците, а също по този начин да му даде опция да отгледа потомството си. Къщата на катерицата има два изхода - един основен и един, който е скришен и се употребява единствено при положение на заплаха. Вътрешността на къщичката се постила с мъх, който служи както за постеля, по този начин и за одеяло на животинката. Катерицата постоянно употребява остарели гнезда на птици, които стават основа на къщичката ѝ.

Катерицата е доста добър катерач и точно на това дължи името си. Това е зверче, което не може да стои на едно място. То непрекъснато тича. В напредването по дърветата и оказват помощ острите нокти на лапите ѝ, с които се закрепва за стволовете. По този метод катерицата се усеща уверена в себе си даже когато е с главата надолу, защото ноктите ѝ я крепят доста добре за дървото.

Ако гледате катерица като домакински любим, би трябвало да ѝ осигурите къщурка, която оптимално да се приближава до тази, която тя би си направила в природата. Дори да я гледате в заградено пространство, в него би трябвало да има къщурка, както и дебели клони, по които катерицата да се катери.

Ако не сте гледали до момента катерица, най-съществен е първият ден от контакта ви с животинката. Важното е да не я уплашите, тъй като ще свикне доста мъчно с вас. Ако в дома ви има други домашни животни или дребни деца, клетката с катерицата би трябвало да бъде поставена на безшумно и недостъпно за тях място. В никакъв случай не би трябвало незабавно да пускате катерицата от клетката, тъй като тя ще стартира да се мята по прозорците, което най-вероятно ще докара до пострадвания и съдбовен край. Минималният размер на клетка за катерица е 50 на 60 на 150 сантиметра. Вътре би трябвало да има къщурка, която може да бъде направена от кутия. Не използвайте памук за постилане, тъй като катерицата може да се задуши.

Катерицата има потребност от доста придвижване, по тази причина би трябвало да намерите метод да ѝ осигурявате пространство за него. Можете да я пускате в някоя от стаите в дома си, като би трябвало да обезопасите всичко и да наблюдавате животното, с цел да не пострада. Сред най-големите рискове за живота на катерицата са електрическите кабели, които тя може да се опита да прегризе, както и вентилаторите и климатиците, в които може да се опита да влезе. Това предписание е годно и при развъждане на мини зайчета, морски свинчета, джербили, хамстери, чинчили и други сходни.

 катерици

Обучение на катерица

Ако деянията доста самообладание, можете да научите катерицата да живее отвън клетката си. Това са умни, само че доста плашливи животинки, по тази причина не би трябвало да прибързвате. Ако всеки ден се пробвате по малко да се сближите с катерицата, последователно ще постигнете триумф. Но би трябвало да имате поради, че някои катерици могат да прекарат целия си живот с вас, без да ви разрешат даже да ги погалите.

Хранене на катерица

В природата катерицата се храни с орехи и разнообразни типове семена. Но с изключение на тях тя на драго сърце похапва гъби, кората на дърветата, цветни пъпки, разнообразни плодове. Катерицата доста обича да яде яйца на птици. Възрастните катерици от време на време атакуват дребни птици, които изяждат. В природата оцеляването на катерицата зависи от това какъв брой ресурси е съумяла да натрупа през зимата. Тя ги крие на разнообразни места, даже ги заравя надалеч от мястото, където се намира къщичката ѝ.

Така от време на време ги откриват други катерици или просто ги изравят други типове животни, което лишава катерицата от запасите ѝ. Друг проблем на горските катерици е, че в случай че есента е прекомерно студена, те са принудени да стартират да се хранят със запасите си за зимата. Когато те свършат, макар студа, катерицата излиза от къщичката си и стартира да търси храна. Ако катерицата живее в парк, тя се насочва към най-близкия резервоар за отпадък и стартира да търси храна в него, като рискува да се токсини с изцяло несъответствуваща за нея храна.

Ако имате домакински любим катерица, в клетката ѝ би трябвало постоянно да има вода - единствено филтрирана или преварена и охладена. Можете да храните катерицата с цели орехи, сурови семки, сушени плодове без добавена захар. Катерицата на драго сърце ще хапне лешници в черупка, като и небелени кедрови ядки. Стафидите, сушените кайсии и сушените ябълки са деликатес за катерицата. Абсолютно неразрешени за катерицата са печурките и бадемите.

Заболявания на катерица

Катерицата не трябва да се плаши, тъй като от стрес може да почине. Тя може да получи стомашно заболяване, в случай че стопанинът ѝ дава белени орехи, защото те нормално са третирани с препарати за по-дълго запазване. Катерицата може да се разболее и даже да почине, в случай че рови в почвата на саксийни растения, които са били третирани с препарати против вредители. За здравето на катерицата е пагубно тя да бъде на място, където има течение. Прекаленият мраз, както и прекомерно мощното отопление на помещението водят до болести на катерицата. Прекалено мощното осветяване също може да утежни съществено здравето на животинката.

Любопитни обстоятелства за катерица

При мощна възбуденост катерицата издава тон, който припомня за свирене, а в останалото време тази животинка издава звуци, които наподобяват на почукване по дърво. Най-лесно могат да бъдат снимани млади катерици, които към момента не познават хората и не са се наплашили от тях. Ако пуснете в природата катерица, която е живяла постоянно в дома ви, тя няма да оцелее повече от два-три дни.

Размножаване на катерица

През март стартира любовният интервал на катериците. Десетина мъжкари се събират към една женска и стартират боеве за вниманието ѝ. След като се чифтоса с най-силния от мъжкарите, женската ражда от 2 до 8 дребни. Новородените катерици са слепи и стартират да виждат едвам на деветия ден след раждането си. В природата майката и бащата се редуват кой да носи храна на дребните, откакто те спрат да сучат. След това родителите оставят децата да се оправят сами, с цел да се посветят на основаването на още едно потомство. Братята и сестрите известно време остават дружно. След като роди повторно, женската постоянно живее дружно с децата си от предходното раждане.

Недостатъци на катерица

Ако отглеждате катерица като домакински любим, това може да се отрази съществено върху интериора ви. Катерицата е животинка, която непрекъснато се намира в придвижване. Ако ѝ позволявате да се движи из жилището ви, сигурно ще повреди някакви чупливи предмети. Ако пък ограничите прекомерно доста придвижванията на горската животинка, съществува риск тя да изпадне в меланхолия и да откаже да се храни. Сред минусите на развъждането на катерица като домакински любим е това, че тя е ранобудна - става към 5 часа сутринта, по тази причина пък си ляга едвам към един след среднощ. Сред минусите на катерицата е и това, че тя доста обича да мести предмети, които са ситуирани върху лавици.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР