Категорично трябва да се пристъпи към изработването на една нова

...
Категорично трябва да се пристъпи към изработването на една нова
Коментари Харесай

Първанов зове за нова енергийна стратегия

Категорично би трябвало да се пристъпи към изработването на една нова енергийна тактика, по-дългосрочно насочена, по-всеобхватна, стъпваща на действителните проблеми и търсеща техните решения. Това сподели създателят на АБВ и президент на България /2002-2012 г./ Георги Първанов на форума " Енергетика, стопанска система, сигурност - настоящи измерения ", проведен от партията в София.

Според Първанов не е нужен документ, който да остане на " най-високия рафт " и който никой да не чете. Изработването му да бъде предмет на по-дълъг развой на работа, да се включи и университетският състав, да не бъде " лабораторно " четиво, а в него да получат почтен отговор доста от въпросите, за които стана дума на днешния конгрес, в това число и по тематиката за така наречен самостоятелност, предложи Първанов. Бягахме от взаимозависимост от Русия, в този момент имаме двойна взаимозависимост - от Русия и от Турция, разяснява Първанов газовия бранш, а по думите му турската взаимозависимост е много по-тежка поради някои специфики.

Към интервала към 2009 година имахме действителния късмет да транзитираме през България към 95 милиарда куб. метра газ, а в този момент какво имаме, попита Първанов. Трябва ни професионален спор, без патетика, желая да зададем естествен, рационален звук на този диалог, тъй като времето върви и ще изтървем нещата, а спор би трябвало да има, разяснява Първанов. Идват евроизбори, доста ми се желае по-малко да дебатираме по Истанбулската спогодба, и да се хванем с действителните проблеми, сподели още Георги Първанов. Демографската злополука той дефинира като проблем на проблемите, който няма да се реши с изкуствени ограничения. Не, би трябвало действително, надълбоко да се влезе в стопанската система - и да се почне с енергетиката. Това е нашият високотехнологичен бранш, от него би трябвало да стартираме и да заделим и там 2-3 милиарда, както ги заделихме за новите самолети, разяснява Първанов.

Според някогашния енергиен министър Румен Овчаров българската енергетика във типа, в който я познаваме, е към този момент минало. Той разяснява проблеми като цялостна депрофесионализация на бранша - проблем с фрагментите, комерсиализация на енергетиката - приватизация на позитивите и приходите, и тотално одържавяване на загубите. Овчаров приказва и за финансов колапс на бранша, попита какво е положението на НЕК, на БЕХ, кои изобщо са печелившите сдружения в бранша. Според него браншът е на процедура банкрутирал, като воденичен камък върху него тегне и идеологизацията му - идеологеми, съгласно него, за либерализация на енергетиката, за диверсификация, енергийна успеваемост. Шансове за енергетиката Румен Овчаров вижда в няколко направления за смяна на бранша - професионализация, деидеологизация, прагматизация, националния интерес, поредност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР