Категорично трябва България и в частност регион Несебър да се

...
Категорично трябва България и в частност регион Несебър да се
Коментари Харесай

Всички в „Напред Несебър“ работим за 12 месеца туризъм, обяви Иван Дашев

Категорично би трябвало България и в частност район Несебър да се популяризират, разяснява още притежателят на хипермаркет " Жанет "

- Г-н Дашев, вие сте ръководител на съдружие „ Напред Несебър “. То беше учредено през предходната година, само че все по-често се появява в публичния живот на общината. Каква е главната му активност и цел?

-„ Напред Несебър “ е неправителствена организация в социална изгода, която събра и продължава да сплотява дейни локални хора, които обичат родното си място. Там аз съм пръв измежду равни. Към нас се причислиха и доста младежи със смели хрумвания и възторг. Категорично всички желаеме район Несебър да се трансформира в целогодишна дестинация за туризъм. Все по-късите летни сезони са причина за обезлюдяване, ниски приходи, липса на фрагменти и всички отрицателни последствия от изброените нагоре обстоятелства.

Основният занаят на хората в нашия край е туризма, разполагаме с чудесна база, история и несравними естествени дадености. Затова този бранш би трябвало незабавно да се извади от положението, в което се намира. Има толкоз положителни образци по какъв начин се прави това – даже прилежащо Поморие посреща туристи през зимата с формулата на СПА туризъм.

- Предприехте ли съответни дейности по тези тематики?

- Има неща, които би трябвало да се свършат доста бързо преди топлите месеци и други, които са стратегически и за тях се изисква време. В момента приготвяме предложение до Общинския съвет на Несебър, касаещо общинските платени паркинги. Смятаме, че за локалния дребен и междинен бизнес ще е потребно те да са платени единствено през двата пикови месеца – юли и август. Защо е нужно да се събират такси през останалите месеци? Ако информацията за гратис паркиране стане обществена това ще притегли туристи от района – за какво бургазлии да не идват за разходка, обяд или вечеря в Несебър? Имаме чудесни заведения за хранене, само че достъпът до тях е сложен.

Подготвяме и срещите сред представители на бизнеса от община Несебър и възпитаници от Гимназията по туризъм в Бургас. Коректни работодатели ще имат опция да се видят очи в очи с бъдещите топ фрагменти в сектора. Искаме да ги притеглим при нас, да бъдат стимулирани и след стажа си да останат тук. Заради късия сезон в Несебър към този момент все по-трудно се намира личен състав и това е един от огромните проблеми.

Проведохме и първа работна среща с управлението на Фра Порт. Вече информирахме бизнеса по кое време и от кое място ще бъдат първите полети през април. Те са повече от предходната година, само че това напълно не е задоволително.

- А какви са дълготрайните ви цели?

- Категорично би трябвало България и в частност район Несебър да се популяризират, по този начин както го вършат всички наши съперници в Гърция, Турция, Хърватия… Дори Албания има държавна политика в тази посока и участва като дестинация във всички западни медии. За нас нищо. Търсим разнообразни разновидности да се чуе за Несебър, Обзор, Свети Влас, Равда – имаме прелестни плажни линии съчетани с планина и хилядолетен град, който е международен монумент на културата. Затова настояваме за бързи дейности от страна на отрасловото министерство, локална власт, поставихме си настояванията и пред Фра порт.

- А по какъв начин ще накарате хората да дойдат в Несебър през зимата?

- Забелязваме една бъдеща наклонност обвързвана със здравен туризъм. В Бургас интензивно се строят и оборудват нови лечебни заведения с техника от последно потомство. Това напълно скоро ще трансформира града в притегателно място за приемане на здравни услуги. Стотици лекари със фамилиите си към този момент живеят в Бургас. Това може да се случва и в Несебър. Звучи необичайно, тъй като в този момент при нас има най-вече дребни лекарски практики, само че и хората от Бургас до скоро търсиха здравна помощ в други градове. Нещата обаче се трансформират и печелят тези, които са били самодейни и са привлекли вложители.

Освен това не виждам причина и нашите обитаеми места да не се трансфорат в СПА дестинации – до нас има луга, морска вода. Въздухът в Свети Влас е потвърдено най-хубав за хора с белодробни проблеми. В „ Непред Несебър “ имаме единодушие по този въпрос – районът може да бъде избавен, само че всички дружно би трябвало да се потрудим за това.

И на финала, в случай че ми позволите, желая да изкажа дълбоката съпричастност на членовете на сдружението към потърпевшите почтени хора в Турция. В тези тежки дни мислите ни са с тях.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР