Категорично подкрепям възобновяването на Международния балетен конкурс и връщането му

...
Категорично подкрепям възобновяването на Международния балетен конкурс и връщането му
Коментари Харесай

Община Варна подкрепя възобновяването на Международния балетен конкурс в морската столица

Категорично поддържам възобновяването на Международния балетен конкурс и връщането му в културния плакат на Варна. Това съобщи кметът Благомир Коцев, който дружно със заместник-кметът Павел Попов се срещнаха с наследниците на създателя на форума Соня и Димитър Димитрови. Срещата се организира в навечерието на Деня на българския балет - 22 февруари.

В диалозите бе разискван проект за деяние, чиято цел идващото издание на Международния балетен конкурс да се осъществя през 2026 година Годината ще съвпадне с едно от най-важните културни събития, проведени от Община Варна - 100 годишнината на Международния музикален фестивал „ Варненско лято “, изясни заместник-кметът Павел Попов.

Набелязани бяха стъпките, които следва да бъдат подхванати, с цел да се обезпечи финансово организацията и протичането на значимото съревнование. Балетният конкурс би могъл да бъде възобновен с финансовата поддръжка на Община Варна и Министерство на културата. За задачата може да се образува непрекъснат екип от специалисти към Общината, който да работи за балетната олимпиада.

Бяхме определени от варненци, с цел да върнем престижа на града. Възстановяването на Международния балетен конкурс е неизменима част от това общо изпитание. Новото управление на града има волята и уменията да усъвършенства постъпленията в бюджета и да обезпечи нужното финансиране за състезанието, безапелационен бе зам.-кметът Попов. Той акцентира, че Общината няма потребност от увещание за изгодата от съществуването на подобен емблематичен за морската столица конгрес.

Международният балетен конкурс e учреден през 1964 година от доцент Емил Димитров. Във времето се е трансформирал в емблема на града и средище на интернационалните звезди и бъдещи гении. От 90-те години насам се е финансирал най-вече от меценатство и спонсорство. Община Варна и Министерство на културата са осигурявали 25% от нужните средства, обясниха наследниците. Конкурсът се е провеждал през година до 2020 година, когато е спрян заради липса на задоволително финансиране.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР