Категорично очакваме хаос с тол системата. По договор трябва да

...
Категорично очакваме хаос с тол системата. По договор трябва да
Коментари Харесай

Яростни критики и предупреждения, че тол системата ще оскъпи неимоверно всички стоки

Категорично чакаме безпорядък с тол системата. По контракт би трябвало да има шестмесечен тестов интервал, а го няма и ще стане както с електронните винетки. Това съобщи ръководителят на БАСАТ (Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт) Илиян Филипов, като той изиска отсрочване на влизането в деяние на системата.
Същевременно зам.-председателят на БАСАТ Миролюб Столарски сподели писмо от АПИ, с което организацията моли компания " Капш " (бел. ред. - тя построява тол системата и пое съществени функционалности при плана за електронната винетка) да оказва помощ за електронната винетка – със събирането на доходи да вземем за пример. Как тогава ще се оправят с тол системата, попита Столарски и съобщи пред Нова телевизия, че връзките сред АПИ и митниците и АПИ плюс Национална агенция за приходите не е направена – трябвало да има 100 пункта по митниците, а нищо не е направено. Ще стане по този начин, че директният трафик, който нарушава най-вече, ще минава гратис през страната, уверен е Столарски.
Като се съберат тези пари, не е ясно къде ще отидат. Идеята за тол системата е безусловно изкривена, акцентира Столарски пред Нова телевизия. Според него в цяла Европа нито една страна не таксува втори и трети клас моторни транспортни средства. Филипов се оплака, че 82% от пътната мрежа ще се таксува с тол такса, а най-високият % до момента бил в Европейски Съюз – 7 на 100 от пътната мрежа на Германия. На въпрос дали това не е по този начин, тъй като всички заплащат в избрани сектори, и Филипов, и Столарски споделиха, че до 3,5 тона моторните транспортни средства в Германия попадат в границите на винетна система.
По калкулации на БАСАТ, в случай че един самун се нареже на 18 филийки, 3 ще отидат за тол таксата. Важи за всички артикули, прибавиха в един глас Филипов и Столарски. Филипов съобщи, че в случай че заплаща за тол система като транспортьор, ще би трябвало да заплати над 4 млн. лв. (4,120 млн. лева), а в този момент заплаща под 70 000 лв. (68 000 лева). Всички компании в сектора са в стрес, предизвести ръководителят на БАСАТ. И сподели, че е обикновено тол система да има за автомагистралите и пътищата първи клас, само че на „ естествени цени”. А Столарски настоя, че Световната банка е предложила три разновидността за тол такса, като при най-тежкия като събиране на доходи АПИ в действителност няма потенциал да ги изхарчи за ремонт на пътната мрежа.
Ако управляващите не са наясно с резултата от тол системата, би трябвало да отсрочат влизането в деяние, акцентира и омбудсманът Мая Манолова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР