Категорично няма да пращаме войници, не се обсъжда този въпрос

...
Категорично няма да пращаме войници, не се обсъжда този въпрос
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Няма да изпращаме български войници в Украйна

Категорично няма да пращаме бойци, не се разисква този въпрос у нас. Позицията ни е ясна, разяснява министърът на защитата Тодор Тагарев пред Би Ти Ви.

Едната теза на президента Макрон бе, че ние не би трябвало да даваме убеденост на Путин. Цитирахме доста разновидности за помощ, само че по този няма единодушие. Почти всички страни споделиха, че не са съгласни по този вид.

Дискусията беше затворена, един от участниците направи изказване и принуди Макрон да вземе отношение, а след него и другите участници, описа министърът за вчерашната конференция в Париж.

По думите му доста малко евентуално е страна сама да реши да изпраща бойци. Ако спорът се придвижи на нейна територия, ще ангажира НАТО след това, посочи той.

Тагарев не е бил част от делегацията в Киев, тъй като е бил в Париж по същото време. Беше планувано аз да пътувам в Киев, по-късно пристигна покана от президента Макрон към премиера Денков, взехме решение аз да отида в Париж вместо него. Срещата в Париж беше на доста високо равнище – 8 делегации, петима президенти, 17 министър председатели, сподели той.

Въпрос на дни е военната техника да отиде в Украйна, сподели още Тагарев. Пет месеца отидоха за хартия. Юли започнаха диалозите, само че решението се взе декември месец, изясни министърът. По думите му превозването на голяма техника, каквато са БТР-те, лишава месеци. Става въпрос за големи влакови композиции, сподели той. Тагарев сподели, че БТР-ите са в София, само че отхвърли да каже къде се намират. Нека не провокираме нездраво любознание, хайде малко по-спокойно, ще обявим, когато ги изпратим, съобщи той. До два дни ще стигнат в Украйна, стана ясно от думите на министъра.

Българската помощ за Украйна е на стойност 47 млн. евро, сподели той.

По думите му ще има нова военна помощ от България за Украйна.

Аз не работя, с цел да си върша пиар, както някои настояват. Ще вземам участие в ротацията, в случай че има условия да правя работата си, както я разбирам, отговори Тагарев на въпрос дали ще остане министър след ротацията. „ Не съм женен за поста министър на защитата “, сподели той. Допускам, че има забавяне при доставянето на техника в Украйна, сподели още министърът. Има доста механически и юридически въпроси, които би трябвало да се решат.

Сега пътувам доста по-малко отпреди, преди да стана министър пътувах доста повече, изясни Тагарев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР