Категорично не - БСП няма да се откаже от промените

...
Категорично не - БСП няма да се откаже от промените
Коментари Харесай

Хартиената коалиция се готви бързо да преодолее президентското вето

Категорично не - Българска социалистическа партия няма да се откаже от измененията в Изборния кодекс с наложеното от президента Румен Радев несъгласие на част от текстовете, признати от " Хартиената коалиция ".

Заявката е на лидерката на партията Корнелия Нинова, като в добавка тя даже разкритикува като част от претекстовете на Радев да върне закона. 

Непроменена остават позициите и на ГЕРБ, и на Движение за права и свободи.

" Няма да променим нищо в позицията, която до момента сме изразявали ", даде поръчка Нинова.

" Не одобряваме тези претекстове, не звучи съществено, да вземем за пример, че не трябва да се дава право на избор на българските жители по какъв начин да гласоподават, а правото на избор било за кого да гласоподават. Ние сме за свободата на избор ", съобщи още тя. Но не можа да даде отговор за какво левицата стои на това машините да останат " принтери " като машинният протокол не се зачита, както бе допреди промените.

Присмя се на претекста, че ще се наруши тайната на вота като се гласоподава зад заслон (по отношение на гласоподавателите, които желаят да упражнят право на избор с хартиена бюлетина). Сега се гласоподава с заслон с машина - уточни Нинова.

" Има задоволително болшинство ветото да не бъде почетено ", разяснява и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Неофициално и от Движението споделят, че няма никакъв мотив да трансформират позицията си.

Основно президентът всъщност наложи несъгласие на текстовете, с които бе върната хартията в огромните секции (над 9000 на брой), на напълно ръчното преброяване - и на разписките от машините, и на хартиените бюлетини, като не се взима поради машинния протокол, на това, че кодът за машините ще се дава единствено на партиите, минали 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание, на елиминирането на опита електронно гласоподаване и други

Според правилника за активността на Народното събрание ръководителят оповестява на първото съвещание на Народното събрание за постъпването на указа на президента за ветото. В тридневен период от постъпването разпорежда на водещата комисия да рапортува пред народните представители указа и претекстовете към него.

Върнатият за ново разискване закон се включва в дневния ред на Народното събрание в 15-дневен период от постъпването на указа, т.е. до 29 декември в тази ситуация, само че се чака това да стане още другата седмица.

Народното събрание приема наново закона с болшинство повече от половината от всички народни представители. Т.е. с най-малко 121 гласа, с каквито ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи разполагат.

Ако законът не получи такова болшинство и са оспорени единствено обособени текстове от него, те се гласоподават текст по текст. Но както е известно, болшинство има и няма индикации да се промени и една запетая от признатите към този момент от " Хартиената коалиция " текстове.

Това обаче не попречи на " Продължаваме промяната " отново да сложи Изборния кодекс в центъра на поддръжката за държавно управление с нейния мандат. Политическа партия и " Демократична България " към този момент един път приканиха трите партии вносителки на противоречивите промени да се откажат от тях - като тест за съществуването на болшинство в Народното събрание, подкрепящо кабинет на Политическа партия. Те обаче освен не го направиха, само че и пришпориха разглеждането на текстовете.

Днес Политическа партия и Демократична България оповестиха, че не са се отказали от това да опитат да сформират държавно управление на малцинството.

" Ветото върху Изборния кодекс дава опция парламентарните сили да отворим полемика по какъв начин могат да бъдат преодолени пречките пред реализацията на втория мандат ", съобщи Гюров.

И отново прикани за нарочна комисия, която да разиска умерено промени в Кодекса.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР