Катастрофата в САЩ на 26 януари, при която загинаха баскетболната

...
Катастрофата в САЩ на 26 януари, при която загинаха баскетболната
Коментари Харесай

Колко опасни са хеликоптерите

Катастрофата в Съединени американски щати на 26 януари, при която починаха баскетболната звезда Коби Брайънт, 13-годишната му щерка и още седем души, възобнови полемиката до каква степен е безвредно да се лети с хеликоптер.

Според специалистите е мъчно да се направи точно съпоставяне на сигурността на другите типове превоз, тъй като статистиката се води по друг метод.

Автобилните произшествия се броят за съответния интервал от време – ден, месец, година, до момента в който самолетните се регистрират за брой полети. При хеликоптерите пък статистиката се води на летателни часове и по-точно на 100 000 часа.

В Съединени американски щати при автомобилни произшествия за една година умират към 40 000 души. Фаталните произшествия с хеликоптер са сред 0,5 и 0,8 на 100 000 летателни часа, а самолетните произшествия са една на всеки два милиона полета.

Объркващо е, само че при всички случаи пътуването с кола е доста по-опасно от летенето. Просто при самолетните произшествия едновременно умират огромен брой хора, медийното отразяване е доста мощно и това основава чувството за повече риск.

През 2019 година в Съединени американски щати има 24 съдбовни случая с хеликоптери с общо 51 жертви, което е 0.68 произшествия на 100 000 летателни часа. Общият брой на падналите вертолети за предходната година е 122, като това включва и случаите без жервти.

Повече за летенето с хеликоптер, както и за злополуката с Коби Брайънт можете да прочетете в LadyZone.bg
Колко е (без)опасно да се лети с хеликоптер? През 2019 година в Съединени американски щати има 24 съдбовни случая с хеликоптери с общо 51 жертви
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР