Катастрофата на Ан-148 в Московска област е втората с този

...
Катастрофата на Ан-148 в Московска област е втората с този
Коментари Харесай

Предишна фатална катастрофа с Ан-148 през 2011 г. подсказва какво може да е причинило трагедията в Подмосковието

Катастрофата на Ан-148 в Московска област е втората с този вид самолети приключила съдбовно. Първата аналогична покруса, само че с по-малко жертви станала на 5 март 2011 година в Белгородска област, напомня мк.ру.

Тогава Ан-148 пада в култивиран сектор в село Габрбузово. На борда му е имало шестима души екипаж, в това число двама летци от Мианмар. Присъствието на задгранични специалисти е станало, съгласно заключенията на специалистите, спънка за естественото ръководство на самолета. Един от тях се разсеял поради диалог с сътрудника си и не съумял да изведе самолета, когато той пропаднал и почнал да пикира.

Впечатляващо е, че и тази злополука се случила по същия сюжет както и сегашната в Подмосковието. Самолетът се разрушил на 140 км от Воронеж скоро след излитането. Пилотът внезапно нараснал скоростта (превишение било 110 километра в час). След това и двата мотора на самолета се запалили. Предполага се, че скоростта е била превишена поради неточни показания на приборите.

Според авиационни експерт и при двете произшествия най-вероятно се е случил така наречен подхват. Т.е. заради някаква причина или при набирането на височина, или при загуба на скорост самолетът излиза на огромни ъгли - крен, занасяне и тангаж.

В този случай може да се получи завъртане на самолета около напречната му ос, вследствие на което носът му клюмва и той влиза в внезапно пикиране с бързо увеличение на скоростта.

" Т " -образното оперение на самолета не му разрешава да излезе от такова пикиране и той рухва на земята. В някои случаи самолетът стартира да се унищожава още във въздуха, защото се надвишава допустимата скорост, гарантираща сигурността на структурата. Такава бе злополуката с лайнера на " Флай Дубай ", който се разруши с 62 души на борда край Ростов на Дон през март 2016 година
В оперативния щаб по изключителните обстановки считат, че Ан-148 не се е разрушавал във въздуха. Заради огромната дупка, останала след рухването, се допуска, че той се е блъснал в земята с цялостни резервояри и се е взривил. На мястото на случая към момента се усеща мощна миризма на керосин. От Следственият комитет на Русия също отхвърлиха версията самолетът да се е разрушил във въздуха. Сега върви разчитането на самописците и може би тъкмо записите ще дадат окончателния отговор за аргументите за нещастието.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР