Изчезването на Боинг 777, осъществяващ полет MH370 от Куала Лумпур,

...
Изчезването на Боинг 777, осъществяващ полет MH370 от Куала Лумпур,
Коментари Харесай

Мистерията MH370: Разкриха ли най-сетне престъпникът, погубил малайзийския Боинг

Изчезването на Боинг 777, осъществяващ полет MH370 от Куала Лумпур, Малайзия, към Пекин, Китай, е една от най-големите мистериите на съвремието ни, за която проверяващи от целия свят не стопират да търсят пояснение, написа.

Освен няколкото версии по случая обаче към този момент няма никакъв рационален отговор на въпроса какво е станало с 200-тонната машина, 227-те пасажера в нея и 12-членния й екипаж.

Всичко стартира на 8 март 2014 година 42 минути след среднощ екипажът получава позволение за политане. На борда на самолета се намират капитан Захари Ахмад Шах, неговият асистент – Фарик Абдул Хамид, екипажът и пасажерите и нищо не подсказва драмата, която ще се разиграе в идващите часове.

По-малко от час след излитането мощният Боинг се намира над Южнокитайско море, на височина 10 670 м или 35 000 фута. Небето е ясно, времето умерено. Всичко наподобява наред и екипажът на пътническия полет пожелава „ лека нощ “ на контролната кула в Куала Лумпур в очакване да се свърже с диспечерите в Хошимин.

Само 2 минути по-късно MH370 мистериозно изчезва от радарите, а транспондерите му са изключени. Загубата на този сигнал прави следенето на самолета на практика невероятно. Това може да се дължи на срив в системата или на преднамерено изключване на сигналите от някого, който се намира на борда, написа „ Списание 8 “. Всички опити за свързване с МН370 са несполучливи.

Самолетът наподобява е липсващ, без да остави никаква диря след себе си. И защото по този начин и не идва до крайната си дестинация – Пекин, Боинг 777 е разгласен публично за липсващ. И стартира най-скъпото следствие в историята на авиацията, в което се включват екипи от Малайзия, Китай, Австралия, Америка и други

По време на него най-щателно се претърсва територията към Южнокитайско море и границата с Тайланд, където пътническият аероплан изгубва сигнала си. Част от събраните по-късно доказателства демонстрират, че след този миг МН370 се е отклонил от маршрута си и е направил импровизиран десен завой, последван от изострен завой наляво.

Това са последните данни, които проверяващите имат. Не са открити никакви артефакти, остатъци или парчета от Боинг 777. Едва 16 месеца по-късно, през юли 2015 година, е открита двуметрова железна отломка, чийто сериен номер демонстрира, че тя е част от самолета на изгубения Полет 370. Така главната версия, към която се придържа следствието, остава разтрошаване.

Какви може да са евентуалните аргументи за случая

Първата от тях е, че на борда на самолета са се качили двама пасажери, които изглеждали подозрителни. Оказало се, че те пътуват незаконно – с крадени паспорти, и са търсени от Интерпол.

Това разсънва съмнения, че може точно те да са отвлекли самолета. Разследващите обаче не съумяват да свържат двамата с никоя терористична организация. По-късно е открито, че двамата мъже са пътували, скрити под непознати самоличности, в търсене на леговище.

Според друга доктрина на борда на Полет 370 е станало късо съединяване и самолетът е избухнал в пламъци. Това може да е повода за изгубването на сигнала, предаван от Боинг 777. Но и тази доктрина не е потвърдена, още повече, че няма подаден сигнал за помощ от страна на водачите на Полет 370.

Други догадки допускат, че може да е настъпила постепенна загуба на налягане в пилотската кабина и в самолета, което да е довело до загуба на схващане и надзор на двамата водачи.

Това обаче е малко евентуално, защото при такава повреда автоматизирано се дават избавителни маски, заредени с О2. По-късно обаче тази доктрина е опровергана, защото се потвърждава, че час и половина след загубата на сигнала някой е траял да трансформира курса на самолета.

Специално следствие, направено след мистериозното изгубване на Полет 370, изрича остри подозрения и обвинявания към самия капитан
на полета. Той се трансформира в основен обвинен за случая.

В дома му е открит симулатор за хвърчене, който се допуска, че е съдържал подозрителен маршрут с последна точка – южните елементи на Индийския океан. Но дали това не е просто съвпадане, проверяващите спорят и до през днешния ден. Ако водачът на МН370 съзнателно е разрушил самолета, какъв е бил неговият претекст?

Захари Ахмад Шах по това време бил 53-годишен, женен, с три деца. Кариерата му като водач е внушителна – над 33-годишна. Опитът му в разнообразни обстановки, също. Разследващите откриват, че преди да реализира Полет 370, Шах нямал нито финансови проблеми, нито сведения за някакво психологично заболяване, нито бил претърпял някакви житейски или поведенчески промени или контузии.

Според някои теории е допустимо дейностите му да са били политически аргументиран протест поради осъждането на тогавашния опозиционен водач на Малайзия Ануар Ибрахим, което се случило единствено няколко часа преди излитането на МН370. Но може би най-съдържателните съмнения са за елементарна пилотска неточност.

Има подозрения, че може и вторият водач да е виновен за изгубването на МН370. Фарик Абдул Хамид е 27-годишен по това време. Той бил жизнеспособен юноша, на който скоро предстояло да се ожени. За него обаче проверяващите също не могат да открият претекст или причина да извърши сходно нападение и сигурен гибелен акт.

Официалният отчет на държавното управление на Малайзия от 2018 година удостоверява, че не е имало техническа щета на борда на самолета и някой ръчно и съзнателно е изключил системите му по този начин, че сигналът му да бъде загубен и да се прекрати всяка връзка с контролните кули.

Любопитен факт е и че следствието открива, че МН370 е траял да лети още цели 7 часа след изгубването на сигнала му, което връща към главната доктрина, че самолетът е бил отвлечен, похитен и се е разрушил, откакто горивото му е свършило. Но пък парчета от него съвсем напълно липсват.

А кой е незнайният причинител на закононарушението остава мистерия и до през днешния ден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР