Катастрофа със седем автомобила и петима пострадали стана тази сутрин

...
Катастрофа със седем автомобила и петима пострадали стана тази сутрин
Коментари Харесай

Кметът на Ихтиман за АМ Тракия: Според мен сметището е запалено умишлено

Катастрофа със седем автомобила и петима потърпевши стана тази заран на автомагистрала " Тракия " покрай Ихтиман. Малко след 7 часа е получен сигнал за пожар на сметището край града, намиращо се на към 500 метра от автомагистралата.

Незабавно са били изпратени 4 пожарни екипа от РД ПБЗН – София. В резултат от пожара се е получило задимяване в региона на 46-ти километър от магистралния път, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Движението по Автомагистрала " Тракия " беше лимитирано за повече от час. А за зародилото задимяване е била известена и Агенция " Пътна инфраструктура ".

За това дали запалването на сметището има отношение към злополуката, Actualno.com потърси за мнение кмета на община Ихтиман Калоян Илиев.
Г-н Илиев, като кмет на Ихтиман и възложител на публичната поръчка за сметосъбиране и поддържане на депото, съгласно Вас има ли връзка сред злополуката от тази заран и запаленото бунище?
Не. Това бунище от ноември месец 2016 година е затворено, недействащо. Чакаме да ни финансират план за рекултивация, който е входиран в ПУДООС.
На каква стойност е планът?
Самите строително-монтажни работи са на стойност към 2,5 млн. лв..
Отговор имате ли?
Засега към момента не.
И въпреки всичко за какво се възпламенява сметището съгласно Вас, специалистите какво споделят?
За мен е тенденциозен палеж. Не може октомври месец, при температура 2-3 градуса в пет часа сутринта, при доста роса и влага, сметището да се самозапали. При състояние, че юли и август месец, когато температурите бяха 35-40 градуса, не се самозапали, доста забавно по какъв начин през вчерашния ден при тези метеорологични условия се самозапали. Точно в сезона, когато стартират гъстите мъгли.
Но кой би имал интерес да нанесе тази щета?
Сами си отговорете. Аз в случай че го кажа, ще прозвучи жестоко.
Вашето съмнение?
Има една година до локалните избори. Но въпреки всичко е съмнение, не мога да настоявам нищо. Има си органи, които да ревизират. Аз не съм експерт по палежи. Ако някой желае, дано да проверява по какъв начин е станало запалването. Само че сметището е покрай гората. Вечер няма по какъв начин да се откри дали някой не е отишъл да драсне клечката. За самозапалване съгласно мен е изключено да се приказва. Това го разясняваме и със експерти от пожарната, които са по-навътре в проблематиката
И те ли допускат същото?
Да, и те са на същото мнение, че не може да има самозапалване. Лошото е, че някой си играе с живота на хората. Кметският пост не е толкоз значим, само че в случай че сутринта беше станало по-сериозно произшествие!? Добре, че не се стигна до там.
Говорих доскоро с господин Алексов - шефът на компанията, която има ангажимент към сметосъбирането и депото. Той не позволява да има външно вмешателство. Смятате въпреки всичко, че се е самозапалило?
Това си е негово мнение, само че експерти от пожарната споделят, че при тези температури и тази влага няма по какъв начин без външна интервенция да се самозапали. Когато е 35-40 градуса, може нещо такова да стане, да тръгне пожар от някакво стъкло, което да изиграе ролята на лупа, обаче в пет часа сутринта - подозрително.
Миналата година, когато стана запалването и злополуката, направени ли Ви бяха наставления от институциите?
Още тогава направихме плана и го входирахме.
А глобиха ли Ви?
Не. Какви наказания да ми постановат, като и тогава имаше гъста мъгла, тази заран също имаше гъста мъгла. Просто в този момент, в случай че дойдете да видите какъв дим излиза от сметището, ще си извършите сметка, че в случай че казусът е от дима и автомагистралата е непроходима от този пушек, и в този момент, по обед, ще е същото. Каква е разликата - по какъв начин дими сметището в 7 часа сутринта или в 10 часа сутринта. Просто Ихтиман е долина и там е една от най-ниските ѝ точки. Реката минава оттова и мъглата в този регион е убийствена. И това не е от през вчерашния ден или от през днешния ден.

Двата случая от предходната година и в този момент изумително си наподобяват, с тази разлика, че тогава беше летен интервал?
Тогава гъстата мъгла се получи в летния интервал, тъй като внезапно имаше доста внезапен спад в температурите. Имаше дъждовен интервал и сутринта температурите паднаха на 7-8 градуса. Изведнъж се стопли, получиха се изпарения и отново се получи гъста мъгла. Тогава имаше една медия, която снима площта с дрон и репортерът си сподели: " Просто се вижда по какъв начин мъглата покрива цялата долина ". Аз съм бил на мястото тази заран в 9:59 часа, направил съм фотоси. Видимостта беше 3-4 метра до сметището. Ако това е пушек, дали щях в този момент да беседвам с Вас!? Не мисля.

За предходната година институциите по какъв начин се произнесоха за злополуката, какво я е провокирало?
Мъглата. Това е тяхното мнение.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР