Катар можеше да бъде домакин на най-лошото световно първенство от

...
Катар можеше да бъде домакин на най-лошото световно първенство от
Коментари Харесай

Футболът победи политиката. Благодарим ти за това Световно първенство, Катар!

Катар можеше да бъде хазаин на най-лошото международно състезание отдавна насам. Опитите да се политизира оптимално шампионатът миришеше на нещо изкуствено, непознато на футбола. Нарушаване на правата на мигрантите, апели за протест на шампионата на планетата - наподобява, че някой особено търси причина да убоде уредниците, които завоюваха правото да одобряват Световното състезание през 2022 година в борба със Съединените щати.

Добавете към това полемиката дали капитаните би трябвало да носят ленти с цветовете на дъгата в мюсюлманска страна, а след възбраната от ФИФА пристигна и апела към УЕФА да се отдръпна от Международната федерация. Спомнете си възбраната за продажба на бира съвсем на всички места. Скучната атмосфера във почитател зоните. Неуспешното показване на страната хазаин. Трибуните, които към този момент бяха празни до почивката на откриващия мач.

В началото на международното състезание всичко изглеждаше много тъжно. Но по-късно футболът надви над политиката, оставяйки разногласията за ленти, мигранти и всичко останало настрани. И получихме най-якото шоу! С най-драматичния и зрелищен край в историята. Поне никой не си спомня нещо по-фантастично.

Както означи известният английски публицист Сайръс Реднедж в изявление за " Спорт-Експрес ", провалянето на Аржентина от Саудитска Арабия първоначално обърна всичко с главата надолу. Ще отпадне ли Меси на последното си международно състезание още след груповата фаза? А мозъците на почитателите внезапно превключиха от отрицателната вълна към събитията по терените. Където има място единствено за страсти, сензации и драма. И тогава сюжетите започнаха за де заплитат едни след различен.

Германия не стигна до елиминациите на втори следващ Мондиал, Белгия и Дания бяха засрамени, а Мароко се трансформира в откритието. Успехът на тима на Валид Реграги е още по-значим, защото той измина най-трудния път - приключи преди всичко в група с Хърватия и Белгия, по-късно победи Испания и Португалия в плейофите и се препъна единствено против Франция. Но все пак Мароко влезе в историята, като стана първият африкански тим на полуфинал на международно състезание. А бранителят Амрабат до някакъв миг беше един от кандидатите за оценката за най-хубав състезател. В последна сметка обаче героите бяха обречени да бъдат разнообразни.

И един от тях без подозрение е Мбапе. Френското дете знамение удостовери статута си на най-скъпия футболист на Земята, като стана голмайстор. Килиан игра необикновено, а хеттрикът му на финала е мощно достижение. Мбапе можеше да обърне всичко в решителната борба, като стане повторен международен първенец два дни преди 24-ия си рожден дени. Не се получи. Въпреки това, наподобява, че идващото десетилетие ще бъде негово – в битката против Холанд. Но в Катар пристигнаха и други звезди, които, несъмнено, обраха главното внимание.

Изначално историческият статут на Мондиал 2022 се придаваше от обстоятелството, че най-вероятно то бъде последно за двама от най-великите футболисти на 21 век - Меси и Роналдо. След четири години аржентинецът ще бъде на 39, португалецът - на 41. Кристиано се издъни. Първо той унизителна изиска да си присвои гол, откакто топката влезе във вратата без даже той да я допре. След това беше недодялан с треньора болести промяната и вследствие на това се седна на пейката за плейофите. Това оказа помощ на португалците да преминат през 1/8-финалите, само че на четвъртфиналите Мароко сложи бариерата. И промяната на Роналдо не оказа помощ по никакъв метод. Тъжно е, че красивата кариера на един огромен занаятчия приключва тъкмо по този начин.

Но неговият дълготраен противник Меси взе всичко от шампионата. Лео вкара във всички плейофни мачове, счупи доста върхове, означи дубъл във финалната среща, вкара дузпа и получи купата за най-хубав състезател на Мондиал 2022. И най-важното, той подвигна Световната купа над главата си, като по този метод заличи главната разлика в достиженията с великия си съотечественик Диего Марадона.

Това беше шампионската купа на Меси. И целият народен тим на Аржентина, където блестеше освен Лео, само че и вратарят Мартинес, който унищожи съперниците в две дузпи след мача. И Алварес, който означи значими голове, в това число дузпа на полуфиналите. И Ди Мария, който си заслужи дузпа и самичък прониза вратата на финала. И всички други работливи " албинолесте ".

Те жадуваха тази Купа повече от всеки различен - и я получиха.

Благодарим ти за толкоз превъзходно състезание, Катар! /БГНЕС

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Константин Алексеев

Завеждащ отдел " Футбол " на " Спорт-Експрес "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР