Катар е във фокуса на вниманието заради Световното първенство по

...
Катар е във фокуса на вниманието заради Световното първенство по
Коментари Харесай

Как Катар превръща парите си във външнополитическа сила

Катар е във фокуса на вниманието поради Световното състезание по футбол, което се организира там тази година. Преди него обаче дребната страна от Персийския залив е била хазаин и на други блестящи събития, които добре употребява в своя употребява, написа в собствен специфичен разбор DW.

Едно такова събитие, извършено преди началото на Световното, бе отразено от всички най-хубави списания. В него участваше италианската марка Valentino, а и бе намерено от някогашния супермодел Наоми Кембъл. Но освен хубавото време в Катар притегли известни фешън имена в дребната страна от Персийския залив.

Катарски капиталов фонд – Mayhoola - в действителност има Valentino, откакто купи италианска първокласна марка през 2012 година И Кембъл беше там, с цел да започва Emerge - нова фешън благотворителна организация за поощряване на млади дизайнери от нововъзникващи стопански системи, в партньорство с катарска художествена самодейност, наречена „ Катар основава “.

Първоначално се съобщаваше, че Emerge е отклонение на основаната в Обединеното кралство благотворителна организация на Кембъл Fashion For Relief. Но сега е разследвана от Британската комисия за щедрост за евентуално неприятно ръководство и непозволено държание. Един от хипотетичните проблеми е, че Fashion For Relief е похарчила огромна част от парите, които е събрала, към 1.6 милиона паунда за блестящи събития през 2019 година, само че е дарила единствено към 205 000 паунда от тях за положителни дела.

Комисията по щедрост сподели пред DW, че е назначила краткотрайни мениджъри във Fashion For Relief и тези мениджъри, основани в Обединеното кралство юристи, споделиха, че новата благотворителна организация на Кембъл няма нищо общо с финансите на Fashion For Relief.

Нямам визия от кое място вземат парите за Emerge “, сподели един от краткотрайните мениджъри пред DW. Изглежда евентуално катарските сътрудници на Кембъл са взели участие финансово. Бяха продадени и билети за събитията на Emerge в Доха, като местата костваха хиляди.
Не е нелегално да си партнирате
За разлика от неотдавнашните изказвания за подкупи, плащани на европейски парламентаристи, връзки като тази, сред Катар и звезди като Кембъл, са явно законни. Но те дават още един образец за това по какъв начин Катар употребява големите си финансови запаси, с цел да усъвършенства интернационалния си имидж, с това, което е разказано като „ културна дипломация “.

Други илюстрации на типовете авторитетни, подобряващи репутацията вложения, които Катар е направил посредством разнообразни свързани с страната капиталови фондове, включват закупуването на френския футболен клуб Пари Сен Жермен.

Катар също има английски първокласен повсеместен магазин Harrods, френската верига универсални магазини Printemps, редица първокласни хотели в Лондон, в това число Ritz и Claridge`s, както и марките за първокласни облекла Balmain, основани във Франция, и Pal Zileri, в началото от Италия.

Докладите демонстрират, че катарското кралско семейство също харчи към 1 милиард $ за изкуство годишно.

Сред по-малко блестящите вложения са акциите на Катар в Siemens, Volkswagen, Porsche и Deutsche Bank в Германия, дружно с дялове в летище Heathrow, Barclay`s Bank и супермаркет Sainsbury`s във Англия.
Защо Катар прави това?
През 70-те години на предишния век, след откриването на природния газ, дребната страна от Персийския залив се трансформира от една от най-бедните страни в света в една от най-богатите. Сега страната е дом на съвсем 3 милиона души, от които единствено сред 10% и 15% са локални катарци. Останалите са чужденци, работещи в Катар, които нямат същите права като локалните.

Катар има едни от най-високите приходи на глава от популацията в света. През 2021 година Световната банка го дефинира на съвсем 61 300 $ на катарец. Това е сума, по-висока от доста европейски народи, в това число Германия и Франция.

Катар също е монархия, ръководена от династията Ал Тани, която има към 2000 членове. Това включва сегашния държавен глава Тамим бин Хамад Ал Тани.

Страната постоянно се разказва като „ страна на рентиер “, където страната носи доходи или „ лихва “ и по-късно ги разпределя сред жителите. Почти всеки в Катар има обезпечена работа, а жителите на Катар получават гратис ток, вода и обучение.

Отвъд това, парите и властта нормално се разпределят от кралското семейство, нормално по линия на от дълго време открита система от наследствени и племенни връзки.
„ Просветен абсолютизъм “
Експерти настояват, че няма действително разделяне сред държавните и ползите на ръководещото семейство. Въпреки че Катар може да има някои от атрибутите на демокрацията, няма същинска съпротива, няма гражданско общество, няма същински избори, а лимитирана независимост на изложение, изключително когато става дума за рецензии към катарското управление.

Прогнозата за корупционен риск, създадена от няколко университетски организации, в това число Европейския проучвателен център за битка с корупцията към основания в Берлин частен университет, Hertie School, разказва Катар с „ модел на положително ръководство, основан на образован абсолютизъм “.

От към 2009 година водачите на Катар консолидират меката мощ на страната във външната политика, представяйки деликатно следен облик на страната като съвременен, безпристрастен съдружник. Заедно с директното лобиране, това включва многочислените, комплицирани пластове от вложения, въздействие и информационни акции.

Катар е доста добър образец за дълготрайно задгранично лобиране и преплитащи се акции за въздействие. Тези принадлежности се цитират от анализаторите като учебникарски образци за това по какъв начин да се влагат пари в мека мощ “, твърди по-рано тази седмица Джейми Детмър, редактор в Politico.
Влиянието е равно на застраховка
Катар има основателни аргументи да прави всичко това. Повечето специалисти са съгласни, че Катар – дребна, богата на запаси страна, ситуирана сред огромни, понякога заплашителни и постоянно конкурентни съседи като Саудитска Арабия и Иран, само че лишена от лична „ твърда мощ “ или войска – трябваше да усъвършенства своето състояние и връзките на международна сцена. По този метод има застраховка, в случай че бъде атакувана.

Има и други претекстове за меката мощ на Катар. Единият е просто, че има добър бизнес план. Страните от Персийския залив, едни от най-големите снабдители на нефт и газ в света, знаят, че клиентите им се насочват към по-екологични сили. За да оцелеят в бъдеще, те би трябвало да се диверсифицират и тук идват вложенията в туризма, спорта и други браншове.

Друга причина е вътрешната политика. Анализаторите също настояват, че с развиването на страната към този момент не е задоволително ръководещите кралски особи да „ купуват “ лоялността на локалните катарци с приходи от нефт и газ. Ето за какво високопоставените, финансирани от страната знаци, насърчаващи единството и катарското завещание, са толкоз значими. Това включва Националния музей на Катар, Музея на ислямското изкуство и даже Световното състезание по футбол този месец.
Насърчаване на полезности, само че единствено на думи
Разбира се, нищо от това не е нелегално. И всички страни лобират за въздействие и се конкурират във външната политика. Критиката в тази ситуация на Катар е, че по-голямата част от огромните разноски са непрозрачни, защото тези, които вземат финансовите решения, не са длъжни на гласоподаватели, акционери или публицисти.

Катар се опита да направи усъвършенствания във усещанията за корупция в страната. Класацията на Transparency International за „ възприемани равнища на корупция в обществения бранш “ дава на Катар 63 точки (100 се смятат за некорумпирани). Това е второто най-хубаво равнище в Близкия изток след Обединените арабски емирства и по-добро от някои страни в Европейски Съюз, в това число Испания, Португалия и Унгария.

Съвсем неотдавна Световното състезание този месец донесе на страната хазаин както добра, по този начин и неприятна реклама. Твърденията към последния скандал с Европейския парламент насочиха повече внимание към комплицираната композиция от интервенции за въздействие и възстановяване на имиджа на Катар. Може ли този засилен напън да накара страната да се държи по-прозрачно?

Да бъдеш по-прозрачен, без някой да може да направи нещо по въпроса – без да имаш гражданско общество и самостоятелни медии – е проблематично “, сподели пред DW Кинда Хатар, районен консултант на Transparency International за Близкия изток. „ И като цяло не виждам страните от Персийския залив да се насочват в тази посока “, заключи тя.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинКатар външна политика домакинство на международно състезание катарски газ интернационална политика ПоследниНай-четениПолитика 52 Как Катар трансформира парите си във външнополитическа мощ Индустрии 188 Възходът и спирачката на мебелната промишленост Енергетика 384 Четири страни се схванаха за импорт на азерска сила Политика 632 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Компании 12707 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Бюджет и финанси 4007 Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки ПолитикаОбновена 3884 Политическа партия публично разгласи Николай Денков за своя кандидат-премиер Индустрии 3533 ICT промишлеността може да стане първа по доходи в България до 2026 година Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиКабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен транспортДенков: Хората да гласоподават, с цел да няма държавно управление на малцинствотоДепутатите сложиха под риск 1.4 милиарда лева по Плана за възстановяване„ Срам ни е какъв брой малко даваме “: Парламентът утвърди военна помощ за Украйна Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпании Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР