Каталунските власти имат осем дни да се откажат от обявяването

...
Каталунските власти имат осем дни да се откажат от обявяването
Коментари Харесай

Мадрид даде 8 дни на Каталуния да се откаже от...



Каталунските управляващи имат осем дни да се откажат от оповестяването на самостоятелност, в противоположен случай Мадрид ще анулира автономността на района и ще го ръководи директно. Това е предизвестието на испанските управляващи, оповестява организация " Ройтерс ".

Този ход би могъл да задълбочи борбата, само че и да докара до излаз от най-голямата политическа рецесия на Испания след неуспеха на опита за боен прелом през 1981 година

След като задейства член 155 от конституцията, който дава това право на националните управляващи, министър председателят Мариано Рахой евентуално ще свика изключителни избори в Каталуня.

Във вторник държавното управление в Барселона подписа декларация за самостоятелност, само че министър председателят Карлес Пучдемон отсрочи гласуването ѝ в Народното събрание и влизането ѝ в действие. В сряда Рахой съобщи, че е изискал каталунските управляващи да отговорят оповестили ли са официално самостоятелност. Ако потвърдят, че е по този начин, заявката им ще отвори пътя за активиране на член 155.

По-късно Рахой посочи пред Народното събрание, че крайният период за отговор е понеделник сутринта. Ако Пучдемон удостовери независимостта, той ще има още три дни да отдръпна обявлението, преди в четвъртък сутринта Мадрид да се позове на член 155 и да стартира процедура за лишаване на автономията на Каталуня.

Това слага Пучдемон в рискова обстановка – в случай че каже " да ", централното държавно управление ще се намеси; в случай че каже " не ", ще изгуби поддръжката на крайнолявата партия " Кандидатура за националното единение " CUP, която поддържа неговото държавно управление на малцинството.

" Рахой има две цели: в случай че Пучдемон продължи да се изрича неразбираемо, придвижването за самостоятелност ще се разцепи още; в случай че отбрани декларацията, Рахой ще може да приложи член 155 ", разяснява Антонио Барозо, зам.-директор в лондонската консултантска компания Teneo Intelligence. " Във всеки случай Рахой цели първо да възвърне върховенството на закона в Каталуня, а това може в даден миг да докара до предварителни избори там. "

Междувременно водачът на социалистите Педро Санчес разгласи, че ще поддържа премиера в изработването на конституционна промяна, която да промени ситуацията на Каталуня в границите на Испания. Властите в Барселона още не са дали отговор на това предложение.
тагове мадрид каталуния независимост
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР