Катаклизъм в Нидерландия е начинът, по който френският в. Фигаро

...
Катаклизъм в Нидерландия е начинът, по който френският в. Фигаро
Коментари Харесай

Западният печат: Партия, която иска да забрани джамиите и Корана печели избори в Нидерландия

" Катаклизъм в Нидерландия " е методът, по който френският в. " Фигаро " дефинира очертаващата се победа на нидерландския популист Герт Вилдерс.

" След една колкото къса, толкоз и безумна акция, крайната десница печели парламентарните избори ", написа изданието. С 35 от 150-те места в долната камара на нидерландския парламент, Вилдерс е надалеч пред алианса на лейбъристите и левите еколози, воден от някогашния европейски комисар Франс Тимерманс, който получава 26 места.

На изборите, на които изборната интензивност беше 66%, Вилдерс наподобява получи предимство с предложенията си за ограничение на имиграцията - въпросът, който провокира разпадането на последното държавно управление на Рюте след 13 години на власт, когато съдружните сътрудници не съумяха да се спогодят по предложение за промяна на законите за даване на леговище в Нидерландия. Имиграцията беше съществена тематика и по време на предизборната акция, написа португалският в. " Публико ".

" Крайнодясна партия е на път да завоюва максимален брой депутати на изборите в Нидерландия ", гласи заглавието на английския в. " Гардиън ".

Очаква се антиислямската Партия на свободата да получи 35 места в 150-членния парламент - над два пъти повече, в сравнение с предходните избори през 2021 година Това е огромен избирателен потрес, чийто отзив ще се усети в цяла Европа. Манифестът на партията включва апели за възбрана на джамиите, Корана и носенето на ислямски забрадки в държавните здания.

Въпреки това не е ясно дали Вилдерс, чиято партия е завършвала на второ и трето място на предходните избори, само че постоянно е била изключвана от държавното управление, ще успее да завоюва задоволително поддръжка, с цел да образува коалиция с работещо парламентарно болшинство, отбелязва английското издание.

С 35 места, Партията на Свободата повече не може да бъде подценявана, съобщи незабавно след успеха си Вилдерс, обръщайки се към останалите партии. Той изрази убеденост, че ще успее да реализира съглашение.

Въпреки успеха си, партията на Вилдерс надалеч не е сигурна, че ще образува коалиция, отбелязва в заглавието си и френският в. " Монд ". За да ръководи, тя ще би трябвало да реализира съглашение с обединения от дясното и дясноцентристкото пространство.

Водещите партии ще проявят принуда да влязат в коалиция с човек, който прикани Нидерландия да отдръпна неотдавнашните си извинения за търговията с плебеи, да приключи доставките на оръжие за Украйна, да свика референдум за овакантяване на Европейски Съюз и да се ангажира с " нулев брой търсещи леговище ", отбелязва английският в. " Телеграф ".

Лидерите на останалите три водещи партии преди този момент изключиха опцията да вземат участие в коалиция, ръководена от Партията на свободата. Но Питер Омцихт, чиято партия " Нов обществен контракт " завоюва 20 места съгласно екзитпола, наподобява смекчи позицията си, като съобщи, че е " разполагаем ", макар че възможните съдружни договаряния " няма да са лесни ", показва английското издание.

" Герт Вилдерс е най-лошият призрачен сън на Европейски Съюз ", гласи заглавието на " Политико ", което предсказва, че вероятно държавно управление водено от крайнодесния популист, ще има конфликти с Брюксел по редица тематики.

Вилдерс смекчи антиислямската си изразителност през последните седмици, само че няма признаци да се отхвърля от евроскептицизма си. Но даже нидерландските гласоподаватели да не бъдат уверени да последват британците и да излязат от Европейски Съюз (а социологическите изследвания сочат, че това е малко вероятно), има всички индикации, че вероятно държавно управление на Вилдерс в Хага отново ще бъде призрачен сън за Брюксел.

Евентуално място за Вилдерс на масата на срещата на върха на Европейски Съюз би трансформирало динамичността, наред с други крайнодесни и националистически водачи. Изведнъж разнообразни политики, вариращи от битката с климатичните промени до промяната на Европейски Съюз и даже изпращането на оръжия за Украйна, ще бъдат подложени на разискване и даже на смяна, предсказва изданието.

Победата на Вилдерс ще провокира потрес в цяла Европа, показва и в. " Ню Йорк таймс ". Kрайнодесните партии към този момент означиха триумфи в Северна Европа - в това число в Швеция, където държавното управление към този момент зависи от парламентарните гласове на партия с неонацистки корени, и Финландия, където десницата влезе в ръководещата коалиция.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР