Кастрацията не само e от полза за отделните домашни любимци,

...
Кастрацията не само e от полза за отделните домашни любимци,
Коментари Харесай

През кой сезон е най-добре да се кастрира котката?

Кастрацията освен e от изгода за обособените домашни любимци, само че също по този начин способства за цялостното богатство на общностите и хуманното отношение към животните. Освен попречване на нежелани котила, стерилизацията/кастрацията има и многочислени изгоди за здравето на домашните любимци. Тя може да понижи риска от някои типове рак и поведенчески проблеми като експанзия и издаване на необикновени и мощни звуци, както и да докара до удължение на живота спрямо некастрираните любимци.

Кога обаче е най-подходящият сезон за кастрация на вашата домашна котка? Въпреки че при подобаващи условия котките могат да се развъждат целогодишно, най-подходящият сезон за кастриране е зимата. Изследванията демонстрират, че равнищата на естроген и тестотерон надлежно при женските и мъжките котки са най-ниски през януари и февруари и вероятността котката да се разгони през тези две месеца (въпреки че не е нечувано) е най-малка.

Именно и затова февруари е месец, избран за информираност за стерилизация/кастрация, основан, с цел да се оправи с казуса с пренаселването на домашни любимци и да понижи броя на бездомните животни. Целта му е да насочва вниманието към смисъла на виновното владеене на домашни любимци и да предизвиква стерилизирането и кастрацията на домашни любимци като човечен и ефикасен метод за надзор на животинските популации. За международен ден на стерилизация/кастрация е избран 22 февруари, който се отбелязва с редица начинания по целия свят.

Освен сезона, доста е значима и възрастта, на която се кастрира котката. Тук пораждат и няколко значими въпроса, а точно:

На каква възраст могат да се кастрират котки?

Котките стават полово зрели на възраст към шест месеца. За да се предотврати нежелана бременност, се предлага котките да се кастрират на възраст към шест месеца, откакто са приключили първичните си имунизации. Някои ветеринари към момента предлагат дезинфекция на седем-осем месеца. Безопасно е да се кастрират по-възрастни котки.

 Кастрация на котката

Защо би трябвало да кастрирам котката си?

Има доста аргументи, заради които това е добра концепция. Ето единствено няколко:

Ползи от кастрацията на мъжките котки

- Кастрацията понижава възможностите им да заловен вируса на котешка имунна непълнота (FIV) – нелечимо заболяване, сходно на ХИВ при хората, което се популяризира посредством слюнка, нормално от рани от ухапвания по време на борби.

- Некастрираните котки, които са затворени, могат да развиват поведенчески проблеми – опити за бягство и експанзия.

- Кастрирането на котки понижава желанието им да се скитат и да се бият, тъй че е по-малко евентуално да изчезнат, да бъдат блъснати от коли или да бъдат засегнати.

Ползи от кастрацията на женските котки

- Стерилизирането на котки, изключително в случай че се прави, когато са млади, доста понижава риска от приемане на рак на гърдата и зараза на матката (наречена пиометра). И двете могат да бъдат съдбовни.

- Бременността и раждането могат да носят обилни опасности за котката.

Ползи от кастрацията на котката за стопанина

 Стерилизация на котката

- Една женска котка може да роди до шест котенца, три пъти годишно. Това са доста усти за хранене.

- Може да бъде доста стресиращо да се опитате да се уверите, че вашата котка няма да забременее, а в случай че забременее, би трябвало да се грижите за нея през бременността, раждането и развъждането на котилото. И това е преди предизвикването да намериш положителни домове за котенцата.

- Женските котки, които не са стерилизирани, постоянно се разгонват още веднъж и още веднъж, което значи, че могат да бъдат съвсем непрестанно дразнещи и асоциални. Това може да бъде изтощително и нормално притегля опашка от влюбени и гласовити котараци под прозорците ви.

- Некастрираните мъжки котки са склонни да маркират територията си, в това число къщата ви, с урина със мощна и неприятна миризма.

Вече знаете през кой сезон е най-добре да кастрирате котката. Вижте също:

- Грижи за писаната след кастрация;

- Как да храним кастрираната котка;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР