Кастрацията на женски котки е хирургическа операция, която включва отстраняване

...
Кастрацията на женски котки е хирургическа операция, която включва отстраняване
Коментари Харесай

Кастриране на женска котка - ползи и рискове

Кастрацията на женски котки е хирургическа интервенция, която включва премахване на репродуктивните органи на женските за дезинфекция (елиминиране на репродуктивната функция), както и засягане на либидото и вторичните полови белези.

С възходящата информираност за изгодите от кастрацията, притежателите от ден на ден избират рутинно да кастрират своите котенца, без да ги чакат да съзреят. Много постоянно кастрацията на коте е повода, заради която се посещава ветеринарната клиника за първи път.

За образуване на професионални рекомендации е значимо ветеринарният експерт ясно да се ориентира в плюсовете и минусите на кастрацията на женската котка. Да разгледаме какви са изгодите и рисковете от интервенцията.

Предимства на кастрацията на женската котка

- Предотвратяването на нежеланото размножаване се показва както в попречване на нежелани неприятности за съответен притежател, по този начин и в понижаване на броя на бездомните котки.

- Премахване на нежеланото полово държание: душeвността на домашния любим става по-стабилна и предвидима. За котките в контакт с други животни това също значи понижаване на експанзията, риска от пострадване и заболявания, излъчени посредством контакт. Важно е да запомните, че към 10% от животните резервират полово държание под една или друга форма след кастрация на котката.

- Рискът от тумори на млечната жлеза при котки, стерилизирани преди 6-месечна възраст, се понижава с 91% и с 86% на възраст от 1 година.

- Рискът от неоплазми на репродуктивните органи при котки, кастрирани преди една година, клони към 0.

- Рискът от пиометра (гноен ендометрит) по време на ранна кастрация (6-8 месеца) също е непосредствен до 0. Пиометра на пънчето на матката може да възникне при съществуване на яйчникова тъкан или различен източник на прогестерон, само че е рядко.

- Увеличаване на продължителността на живота. Въз основа на резултатите от лабораторни проучвания върху животни и ретроспективни епидемиологични изследвания на кучета и котки, се допуска, че стерилизираните животни е евентуално да живеят по-дълго от некастрираните, само че резултатът от стерилизирането се разграничава при другите изследвания.

Минуси на кастрацията на женската котка

 Кога се кастрира женска котка

- Периоперативни опасности, в това число гибел.

- С изключение на половото държание, множеството притежатели на кастрирани котки (както мъжки, по този начин и женски) означават понижаване на интензивността и общата експанзия след интервенцията.

- Затлъстяване при котките. Приблизително 19–40% от котките са с наднормено тегло и 7, 8% са със затлъстяване. Наднорменото тегло е забележителен рисков фактор за доста съществени болести. Почти всички изследвания удостоверяват, че кастрираните котки са по-склонни да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване, в сравнение с некастрираните котки.

- Котешки диабет. Въпреки че кастрацията е обвързвана с нараснал риск от диабет при женски котки в някои изследвания, диабетът най-вероятно е второстепенен след затлъстяването и покачвания вкус.

- Заболявания на пикочно-половата система. Има данни за нараснал риск от развиване на възпалителни болести на долните пикочни пътища при котки. При женските се развиват инфекции на пикочните пътища и неоплазии.

- Счупване на бедрената кост в зоната на напредък.

Кога се кастрират женските котки

Традиционно възрастта от 6 до 9 месеца се смята за безвредна за кастрация на женски котки. Тъй като няма ясна научна основа за избора на тази възраст, се допуска, че тази процедура е зародила като отговор на смъртността от упойки при по-млади животни през първата половина на 20 век.

Оттогава анестезиращите процедури са се развили доста и неведнъж е демонстрирано, че кастрацията е освен безвредна за котенца на възраст 7–12 седмици, само че и като цяло носи по-малко затруднения спрямо животните, кастрирани в обичайна възраст. Едно изследване, извършено върху 31 котенца, кастрирани на възраст 7 седмици и 7 месеца, не открива никаква разлика в поведенческото или физическото развиване по време на следене в продължение на една година.

 Преглед на котка

Въпреки многочислените позитивни резултати от изследвания, доказващи неналичието на негативни резултати от ранната кастрация, е мъчно да се дефинира недвусмислено възрастта за процедурата. Предпубертетната възраст - до 6 месеца може да се смята за най-безопасна за попречване на нежелана бременност, появяването на периоперативни затруднения и хормонални болести (неоплазми на млечните жлези, патологии на яйчниците и матката). За най-благоприятна възраст от позиция на анестезиологичните опасности се смята възраст над 3 месеца. Тоест решението за кастриране на женско коте на 6-ия месец от живота ще бъде много съответно.

Виж още: Хранене на кастрирана котка

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР