Кастрацията е хирургична процедура, която включва отстраняване на тестисите на

...
Кастрацията е хирургична процедура, която включва отстраняване на тестисите на
Коментари Харесай

Как се променя поведението на кучето след кастрация?

Кастрацията е хирургична процедура, която включва премахване на тестисите на мъжко куче. Тази процедура постоянно се предлага от ветеринарите като метод за управление на репродуктивната система на кучето и понижаване на нежеланото държание, обвързвано с маркиране и експанзия.

Много притежатели на кучета обаче се тормозят по какъв начин кастрацията на кучето ще се отрази на държанието на домашния им любим. В тази публикация ще проучим по какъв начин се трансформира държанието на кучето след кастрация.

Намаляване на половото държание

Една от най-значимите промени, които настъпват след кастрацията, е намаляването на половото държание. Известно е, че мъжките кучета, които не са били кастрирани, демонстрират набор от държания, свързани със половата интензивност, циркулиране в търсене на сътрудник и маркиране на територия с урина. Тези държания постоянно се ръководят от хормони като тестостерон, които се създават в тестисите.

След кастрация на мъжкото куче равнищата на тестостерон в тялото на кучето понижават доста, което може да докара до понижаване на половото държание. Това значи, че е по-малко евентуално кучето да се занимава с маркиране и нежелано държание.

 Агресивно държание на кучето

Намаляване на експанзията

Друга евентуална изгода от кастрацията е намаляването на кучешката експанзията. Известно е, че тестостеронът играе роля в агресивното държание и мъжките кучета, които не са кастрирани, постоянно са по-агресивни от тези, които са. Тази експанзия може да бъде ориентирана към други кучета, животни или даже хора.

След кастрация равнищата на тестостерон в тялото на кучето понижават, което може да докара до понижаване на агресивното държание. Въпреки това е значимо да се означи, че кастрацията не е лек за всички експанзия и други фактори, като социализация и образование, също могат да играят значима роля в ръководството на агресивното държание.

Намаляване на маркировката в урината

Мъжките кучета, които не са били кастрирани, са по-склонни да уринират вкъщи. Това държание се ръководи от хормони и е метод кучето да поддържа връзка с други кучета.

След кастраци на кучето понижава рискът от маркиране.

 Кучета след кастрация

Заключение

Кастрацията може да окаже доста въздействие върху държанието на мъжкото куче. Намаляването на половото държание, експанзията и маркирането на урината може да направи кучето по-приятен сателит за притежателите.

Въпреки това е значимо да запомните, че кастрацията не е магическо решение за всички поведенчески проблеми и други фактори като социализация на кучето, образование и дресировка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР