Кастер Семеня спечели дело пред Световната федерация по лека атлетика

...
Кастер Семеня спечели дело пред Световната федерация по лека атлетика
Коментари Харесай

Успех на Кастер Семеня в съда променя правилото за участие в състезания на жени с тестостерон?

Кастер Семеня завоюва дело пред Световната федерация по лека атлетика в процеса пред Европейския съд по правата на индивида. Съдът в Страсбург се произнесе в интерес на двукратната олимпийска шампионка в обжалването й против разпоредбите за допустимото равнище на тестостерон за спортистки.

В резултат на това решение, като разследване, може да има преразглеждане на разпоредбите, довели до обстоятелството, че южноафриканката, която има естествено нараснало равнище на тестостерон, както и други спортистки със същия случай, нямат право да се състезават в избрани дисциплини, в случай че не са съгласни изкуствено да се намали равнището на този хормон в организма им.

Съдът взе решението си с 4 гласа " за " и 3 " срещу " в състав от седем съдии.

Беше открито също, че на Семеня е отказано правото на дейно обжалване в случаите, когато нейната тъжба е решена от Спортния трибунал в Лозана и Върховния съд на Швейцария, който има пълномощия по обжалвания след произвеждане пред CAS.

Все още не е известно дали това решение значи, че правилото автоматизирано ще бъде променено и състезател ще може да се състезава на Олимпиадата с покачвания хормон. Очакват се спомагателни уточнения от съда за това.

През 2019 година Семеня получи възбрана да се състезава в дисциплината 800 метра и не взе участие в Олимпийските игри в Токио, макар че завоюва златни медали на Игрите в Лондон и Рио. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР