Каспийски газ да захранва нашия хъб Балкан - възможно е,

...
Каспийски газ да захранва нашия хъб Балкан - възможно е,
Коментари Харесай

Каспийският газ от Туркменистан е пиар акция на премиера, смята енергиен експерт

" Каспийски газ да зарежда нашия хъб " Балкан " - допустимо е, само че е малко евентуално, защото фронт страна, посредством която може да се осъществя това, е Русия. "

Това съобщи пред БНР енергийният специалист Христо Казанджиев във връзка думите на премиера, че може да захраним газов хъб Балкан от Туркменистан.

По думите му Борисов е не запомнил, че 1997 година България е сключила контракт с Туркменистан за доставка на 1 милиарда куб. м, и сега, в който се изиска от съветската страна да даде достъп до мрежата, Русия безусловно ни е споделила " духайте супата ".

Затова съгласно него по този маршрут вероятността за доставка на каспийски газ е малко евентуална.
 Борисов се чуди дали може да захраним газов хъб Обновена
Борисов се чуди дали може да захраним газов хъб " Балкан " от Туркменистан

По думите му България желае да влага в разнообразни сфери в Туркменистан

Казанджиев е на мнение, че опция за доставка има през южния кулоар през Иран до Турция. Той обаче се съмнява, че и това е евентуално поради геополитическата конюнктура.

В по-дългосрочен проект след създаване на транскаспийския газопровод Туркменистан - Азербайджан тези благоприятни условия се усилват, разясни специалистът.

Всичко изговорено от премиера Бойко Борисов до този миг го схващам като пиар акция за проява, че България има избрани позиции. За страдание тези позиции като предписание се осъществят, когато България е на опашката на всички страни, към този момент обявили своите ползи, акцентира Казанджиев.

Той уточни, че благоприятни условия има, само че би трябвало систематично и поредно да се работи за тяхната реализация, нещо което специалистите не виждали.

Като че ли нещата са оставени на самотек , изхождайки от правилото, че на слепите врабчета Господ им свива гнездата ", означи специалистът.

По думите на Казанджиев опциите пред България не са единствено за съветски газ, само че и за румънски, и за рандеман от неконвенционален вид източници.

Според него казусът е, че в има една безмълвна сделка да не се нарушават ползите на Русия в България.
 Борисов показа на Медведев хъба
Борисов показа на Медведев хъба " Балкан " и АЕЦ " Белене "

Двамата се срещнаха в границите на Първия каспийски стопански форум
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР