Късогледството става все по-значим социален проблем в цял свят, честотата

...
Късогледството става все по-значим социален проблем в цял свят, честотата
Коментари Харесай

Проф. Оскар: Късогледството става все по-значим социален проблем

Късогледството става все по-значим обществен проблем в целия свят, честотата му у нас за последната година се е нараснала 3 до 4 пъти. Това съобщи офталмологът проф. Александър Оскар от УМБАЛ „ Александровска “ по време на форума „ Иновации в лечебните заведения, инсталация и медицинските произведения “, проведена от вестник „ Капитал “.

Той показа данни от проучване, извършено от неговия екип със 160 деца в продължение на 3 месеца, в границите на което е било потвърдено, че 90% от следените деца единствено за този къс интервал за нараснали диоптрите си сред 0,5 и 2.

Има доста фактори, които благоприятстват появяването и увеличението на степента на късогледство, водещи измежду тях са потреблението най-много на мобилни телефони и продължителната работа в затворени пространства, означи офталмологът и прикани родителите да построяват у децата си държание на хигиена на използването на цифрови устройства.

„ Децата развиват адикция, взаимозависимост към цифровите устройства, най-много към мобилните телефони и таблетите, лишаването им от такива може да провокира остра реакция на лишаване “, предизвести той. Проф. Оскар предложи да се избират стационарни компютри и преносими компютри, като използването им бъде лимитирана по време и от разстояние не по-малко от 35 см. отдалеченост от екрана, в помещение с задоволителна светлина – условие, което е годно и за класните стаи.

Специалистът изясни, че актуалната офталмология предлага доста положителни решения за преодоляване и надзор на прогресията на късогледството и резултатите от тях са доказани в многочислени научни проучвания.

„ Тези способи са налични и у нас, към този момент се ползват рутинно в Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Александровска “, акцентира проф. Оскар. Той изясни, че става въпрос за медикация със мощно разводнен разтвор на атропин и потребление на очила с периферен дефокус. Също по този начин по думите му мощно целесъобразен е банкет на витамин D в сезона от 1 септември до 1 май.

Проф. Оскар заяви още, че нововъведенията в офталмологията навлизат все по-бързо и дават все по-големи шансове за лекуване на болести, които до наскоро са били одобрявани за нелечими.

„ Вече се ползва с триумф и генна терапия при наследствената ретинална дистрофия – амавроза на Лебер. Тя също е налична за българските пациенти и се състои в субретинално въвеждане на лекарствения артикул Luxturia, който усъвършенства доста възможностите за възстановяване на зрението “, сподели експертът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР