Късно тази нощ в 06:45 ч. българско време от космодрума

...
Късно тази нощ в 06:45 ч. българско време от космодрума
Коментари Харесай

Ракетите Протон-М най-накрая се завърнаха в експлоатация след днешното изстрелване на EchoStar-21

Късно тази нощ в 06:45 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя ракетата “Протон-М ” с ускорителен блок “Бриз-М ” и неестествен сателит EchoStar-21.

Работата на главните три степени на “Протон-М ” протече по проект, само че също както беше и при полета на “ЕкзоМарс ” предходната година, ще минат няколко часа, преди да потвърдим дали изстрелването е сполучливо – това зависи дали ускорителният блок “Бриз-М ” ще вмъкне спътника в мечтаната геостационарна трансферна орбита.

Изкуственият сателит е издигнат от частната компания Space Systems Loral за потребностите на американската компания ЕкоСтар.

Днешното изстрелване представляваше дълго чаканото завръщане на съветските ракети “Протон-М ” след нетипично дълга пауза – 364 дни. Никога до момента Русия не е оставала толкоз дълго без тежкотоварната си ракета. Предишният връх на липса на полети е през 1966 година, сред ракетата “УР-500 ” (оригиналният вид на “Протон ”) и “Протон-К ” – 247 дни.

Причината за дългата пауза е обвързвана с следствието на отклоненията, които породиха при предходния полет на “Протон-М ” със сателит Intelsat-31. Този полет беше сполучлив, само че при работата на втората степен породиха някои аномалии, които по-късно бяха обезщетени от ускорителния блок “Бриз-М ”. Следващият полет беше отлаган за все по-нататък и по-нататък и най-после през декември предходната година беше открито, че съвсем целият ресурс от мотори “РД-0210 ” и “РД-0212 ” е създаден с дефектни съставни елементи заради объркването на сплавите. Наложи се моторите да бъдат върнати в предприятието “Хруничев ”, където да бъдат отремонтирани. Работата ще се проточи и през 2018 година.

Въпреки ненадейно дългите забавяния Русия възнамерява да реализира девет полета на “Протон-М ” през 2017 година.

Запис от полета: тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР