Късно тази нощ в 03:00 ч. българско време беше проведено

...
Късно тази нощ в 03:00 ч. българско време беше проведено
Коментари Харесай

СпейсЕкс откри космическата 2018 година с блестящо изстрелване на правителствения спътник Зума и кацане на първата степен

Късно тази нощ в 03:00 ч. българско време беше извършено първото орбитално изстрелване за 2018 година Ракетата “Фолкън 9 ” на СпейсЕкс излетя от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, а на борда й се намираше класифицирания сателит “Зума ” за американското държавно управление. Почти нищо не се знае за “Зума ”, като се изключи че реализатор е Нортроп Груман, а гарант е някоя от американските държавни организации. Космически анализатори считат, че това е сателит, основан на платформата “Ийгъл 3 ” и ще се употребява за разузнаване.

Въпреки класифицирания темперамент на задачата, СпейсЕкс обезпечи живо предаване. В рамките на днешния полет беше употребена напълно нова ракета “Фолкън 9 ”. След приключването на работата на първата степен, тя сполучливо извърши кацане по суша, върху площадката LZ-1.

С това СпейсЕкс към този момент има 21 сполучливи връщания на първи степени на “Фолкън 9 ” от общо 26 опита. Девет от тези опита (включително снощния) са извършени върху суша, останалите – върху плаваща платформа в океана. Всичките девет опита за кацане върху суша са довели до девет триумфа – необикновено достижение за компанията.

Сега, когато “Зума ” е в космоса, частната компания може да се концентрира напълно върху идващото огромно събитие – дебютния полет на ракетата “Фолкън Хеви ” – първата същинска свръхтежка ракета, с която човечеството разполага след близо три десетилетия спиране.  Ако всичко мине по проект, СпейсЕкс ще организира статично запалване на моторите на “Фолкън Хеви ” още тази седмица, а същинското изстрелване ще е към края на януари.

С други думи – в разгара сме на една доста вълнуваща 2018-та година. СпейсЕкс несъмнено ще се опита да бъде във фокуса на събитията и да остави Съединени американски щати с рекорден брой изстрелвания и тази година, само че в този момент американците имат сериозна конкуренция. Китай прави поръчка през тази година да изстреля 40 галактически задачи. Ще забележим дали ще се получи – въпреки всичко предходната година обещаваха 30, а изстреляха едвам 18.

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР