Късно тази нощ в 02:48 ч. българско време от стартовата

...
Късно тази нощ в 02:48 ч. българско време от стартовата
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическата ракета Атлас 5 изведе в орбита спътника SBIRS

Късно тази нощ в 02:48 ч. българско време от стартовата площадка на космодрума Кейп Канаверал излетя ракетата “Атлас 5 ” в настройка единствено с един непряк твърдогоривен ускорител. Ракетата наред изведе в орбита четвъртия сателит SBIRS за потребностите на Пентагона. Всички четири спътника са част от световна сателитна формация, които чрез инфрачервени детектори ще съумяват да засичат стартовете на междуконтинентални балистични ракети, застрашаващи територията на Съединени американски щати. 

Днешното изстрелване беше първото за “Атлас 5 ” през 2018 година. Общо осем полета са планувани за тази ракета до края на декември, някои от които са много основни. По-късно напролет благодарение на “Атлас 5 ” НАСА ще би трябвало да изстреля към Марс спускаемата задача “инСайт ”, а през втората половина на годината се обрисува да е дебютният полет на галактическия транспортен съд на Боинг “Старлайнър ”, благодарение на който след това американците възнамеряват да възобновят пилотираните експедиции до “Международната галактическа станция ”.

Освен всичко останало, първото изстрелване на “Атлас 5 ” дава опция на СпейсЕкс да продължат с тестванията на свръхтежката си ракета “Фолкън Хеви ”. През миналите две седмици бяха извършени голям брой “мокри тествания ” – т.е. зареждане с гориво, само че към момента не се е стигнало до статично запалване. Частната компания в този момент възнамерява то да е най-рано в понеделник. Много галактически запалянковци са изнервени около забавянето, само че няма по какъв начин – сходни забавяния са неизбежни при тестванията на нови ракети. СпейсЕкс ще задейства моторите единствено когато има убеденост, че ще е изцяло безвредно. Никой не желае повреда наоколо до стартовата площадка. 

Пълен запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР