Късно тази нощ в 02:45 ч. българско време от космодрума

...
Късно тази нощ в 02:45 ч. българско време от космодрума
Коментари Харесай

УСПЕХ! Ракета Антарес изведе кораб Сигнус на път към МКС

Късно тази нощ в 02:45 ч. българско време от космодрума на остров Уолопс, Вирджиния, излетя галактическата ракета “Антарес ” на частната компания “Орбитал ”. Ракетата наред изведе товарен галактически транспортен съд “Сигнус ” на път към “Международната галактическа станция ”.

Това бе шестият полет на “Антарес ”. Допреди 2014 година обаче Орбитал използваше за ракетата мотори AJ-26, които в действителност съставляват ремонтирани руски мотори НК-33, издигнати през 70-те години за потребността на ракетата “Н1 ”, част от амбициозната пилотирана руска лунна стратегия. Тази стратегия в никакъв случай не съумяла да осъществя стъпване на руски космонавт на естествения ни сателит, тъй като всичките тестови полети на “Н1 ” са приключили с неуспех. През 90-те години американската компания Аероджет закупи 43 мотора НК-33, 20 от които бяха преобразувани за потребността на ракета “Антарес ”.

През 2014 година, по време на изстрелването на “Антарес ” с транспортен съд “Сигнус ”, един от моторите AJ-26 (НК-33) претърпя пагубна щета и ракетата рухна на стартовата площадка. Оттук насетне компания Орбитал реши да се откаже от тях.

Днешният полет бе първият, при който ракетата “Антарес ” използваше нови мотори – РД-181, създавани от съветската компания Неправителствени организации Енергомаш. При днешното изстрелване за пръв път беше употребен и нов мотор за втора степен – огромния американски твърдогоривен Castor 30XL с дължина 6 метра и диаметър 2.3 метра.

И по този начин, днешният полет на “Антарес ” беше сполучлив и “Сигнус ” към този момент пътува към “Международната галактическа станция ”. На борда на кораба има 2 300 кг потребен товар, включително научни опити, хардуер и други хранителни запаси за астронавтите, в това число храна и облекло.

Пристигането е планувано за 23 октомври (неделя), малко по-късно от предстоящото, тъй като Орбитал ще изчака пилотираното изстрелване на кораба “Союз МС-02 ”, което би трябвало да стане на следващия ден. След като “Сигнус ” бъде свързан с “Международната галактическа станция ”, астронавтите ще разтоварят кораба и ще го изпълнят с отпадъци. След което ще бъде разкачен и ще изгори в атмосферата.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР