Късно тази нощ в 01:12 ч. българско време от космодрума

...
Късно тази нощ в 01:12 ч. българско време от космодрума
Коментари Харесай

Успех: космическата ракета Протон-М изведе в геостационарна орбита военния спътник Благовест

Късно тази нощ в 01:12 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя съветската ракета “Протон-М ” с ускорителен блок “Бриз-М ” и боен информационен сателит “Благовест ” №12Л. Изстрелването продължи повече от девет часа, а триумфът бе доказан през днешния ден в 11:05 ч. българско време.

Поради военния темперамент на задачата до този миг не разполагаме с видео и фотоси от старта.

Това бе едно от дребното планувани изстрелвания на тежкотоварната ракета “Протон-М ” за 2018-та година. Първоначално Русия се надяваше да организира шест полета, само че с отлагането на модула за МКС “Наука ”, както и на галактическия телескоп “Спектр-РГ ” за 2019 година, с несигурността по отношение на това дали Ютелсат ще е в подготвеност да даде сателит за старт тази година, до края на 2018-та евентуално ще има още единствено две излитания. Сред тях ще е изстрелването на метеорологичния сателит “Електро-Л ” №3 и на още един конфиденциален боен сателит.

Колкото и рядко да лети “Протон-М ” напоследък, руснаците се надяват и са фокусирани върху това всичките полети да са сполучливи, с цел да може ракетата още веднъж да притегли интереса на комерсиални сателитни компании и да се върне на сателитния пазар. 

За повече информация: Роскосмос

От архива: фотография от изстрелването на Протон-М със спътника AsiaSat през 2017 година. Photo credit: Roscosmos

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР